Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fizik Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 105 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ekoyay Yayıncılık Sayfa 105 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 105 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

Manometre

Kapalı kaplardaki gaz basıncını ölçmek için kullanılan araçlardır (Görsel 2.39). Genel olarak sıvılı ve metal olmak üzere iki çeşittir. Sıvılı manometreler de farklı şekillerde olmasına rağmen aksi belirtilmedikçe daha çok camın U harfi şeklinde kıvrılmasıyla oluşan boru veya tüp manometreler kastedilir (Görsel 2.40). U şeklindeki cam borudan oluşan manometrelere açık uçlu, aynı şekildeki cam tüpten oluşan manometrelere de kapalı uçlu manometre denir. Boru ya da tüp içinde bulunan sıvı, kapalı kaptaki gazın basıncına bağlı olarak seviye değiştirir. İki koldaki seviye farkından yararlanılarak basınç belirlenir.

Kan dolaşımı sırasında damarlarda oluşan basınca tansiyon veya kan basıncı denir. Kan basıncını ölçmek için kullanılan tansiyon aleti (sfigmomanometre), özel bir manometredir. Manometre, basıncı mmHg cinsinden okumak için kalibre edilmiştir. Kan basıncı okumaları genellikle sis- tol (kasılma) basıncının diyastol (gevşeme) basıncına oranı olarak ifade edilir, bu da sağlıklı bir kalp için 120/80 civarındadır.

Basıncın Hâl Değişimine Etkisi

Bir maddenin hâl değişim sıcaklığı, genellikle deniz seviyesindeki basınca göre ifade edilir. Bunun sebebi, hâl değişim sıcaklığına çevre basıncının etki etmesidir. Örneğin su deniz seviyesinde 0 °C’ta (32 °F) donar, 100 °C’ta (212 °F) kaynar. Maddenin içinde bulunduğu ortamdaki basınç değiştiğinde maddenin hâl değişim sıcaklığı da değişir. Bu basınç değişimi ne kadar fazla olursa hâl değişim sıcaklığı da o kadar fazla değişmiş olur. Basıncın hâl değişim sıcaklığı üzerindeki etkisi her maddede aynı biçimde gözlenmez. Çünkü su, bizmut ve antimon gibi maddelerin eriyince hacmi azalırken pek çok maddenin artar. Bir saf madde eridiği sıcaklıkta donar. Erime sırasında hacmi artan altın, çinko ve demir gibi maddelerin bulunduğu ortamın basıncının artması sonucunda bu ortamdaki erime noktası yükselir (erimesi zorlaşır). Aynı maddelerin basınç azalması karşısında erime noktası düşer (erimesi kolaylaşır).

Su, bizmut ve antimon gibi maddelerin erirken hacmi azalır, donarken hacmi artar. Bu tür maddelerin erime noktası basınç arttıkça düşer, basınç azaldıkça yükselir. Örneğin kışın hava sıcaklığı 0 °C’ un altında olduğu günlerde arabaların ezdiği ya da üzerine bastığınız karların eridiği görülür. Normal şartlarda 0 °C’ta eriyen buz, artan basınç etkisiyle -6 °C’ta eriyebilir. Sıcaklığı 0 °C’tan düşük olan bir

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ekoyay Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 105 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
angry
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!