Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fizik Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 107 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ekoyay Yayıncılık Sayfa 107 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 107 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

Düdüklü tencerelerin içerisindeki basınç, açık hava basıncından büyük olduğu için bu kaplarda yemekler daha hızlı pişer. Atmosfer basıncı altında 100 °C’ta kaynayan su, düdüklü tencerede yüksek buhar basıncından dolayı 100 °C’un üzerindeki bir sıcaklık değerinde (130 °C-150 °C) kaynar ve yemeklerin bu yüksek sıcaklıklarda daha kısa sürede pişmesini sağlar. Yemek pişirilen düdüklü tencerenin içerisindeki gaz boşalmadan kapağı açılmamalıdır. Aksi hâlde yüksek basınçtan dolayı tencerenin kapağı fırlayabilir ve etrafa dağılacak sıcak suyla birlikte istenmeyen yaralanmalara yol açabilir.

Hareketli Akışkanlarda Basınç: Bernoulli (Bernolli) İlkesi

Pascal Prensibi, kapalı kaplarda bulunan durgun akışkanlar üzerinde oluşturulan basıncın akışkan içinde ve kap çeperindeki her noktaya olduğu gibi iletildiğini ifade eder. Bükülmüş bir su borusunun çıkış musluğu kapalıyken borunun içindeki sıvı basıncı Pascal Prensibi’ne göre her yerde aynı olur (Görsel 2.43.a). Çıkış musluğu açılıp akışkan hareketi sağlandığında sürtünmelerden dolayı basınç aynı kalmaz. Görsel 2.43.b’de görüldüğü gibi borunun farklı noktalarına bağlanmış manometrelerde okunan değerler farklı olur.

Bunları biliyor musunuz?

Su, donarken suyun hacmi artar. Suyun bu özelliği, kayaçların parçalanarak uzun vadede toprağa dönüşmesine katkı sağlarken ne yazık ki kışın yollarda asfalt hasarlarına da yol açar. Su, yoldaki küçük çatlaklara sızıp buralarda donduğunda hacmi arttığı için çatlağı daha büyük hâle getirir. Arabalar bu çatlakların üzerinden geçerken asfalt parçalanır.

Bu sebeple gerçek sıvılar, borularla uzak mesafelere taşınırken yol boyunca aynı basıncın korunabilmesi için belli aralıklarla pompalama istasyonları kurulur. Akışkan basıncı olarak adlandırılan hareket hâlindeki sıvı ve gazların basınçları, durgun akışkanlardan farklı değişkenlerin etkisinde meydana gelir. Bu değişkenlerden biri akışkanın süratidir. 1700’lerin başında, Daniel Bernoulli (Danyel Bernolli) adlı İsviçreli bir bilim insanı, hava veya su akarken hızını değiştirdiğinde basıncının da değiştiğini keşfetti.

Örneğin sıvı içine daldırılan iki ucu açık cam borunun üst ucundan, buna dikey doğrultuda basınçlı hava gönderilirse boru içerisindeki sıvı hareket kazanarak yükselir (Görsel 2.44). Çünkü bu bölgede basınç azalmıştır. Acaba bir akışkanın sürati ile basıncı arasında nasıl bir ilişki vardır? Bunun günlük hayatımızdaki örnekleri ve endüstrideki uygulama alanları nelerdir?

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ekoyay Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 107 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!