Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fizik Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 115 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ekoyay Yayıncılık Sayfa 115 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 115 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

Durgun Akışkanların Kaldırma Kuvveti

Deniz ve göl sularında büyüklükleri ve cinsleri birbirinden farklı pek çok cismin kimi yüzer kimi bırakıldığı derinlikte kalır kimi de dibe batar. Suya bırakılan bir çakıl taşı batarken nehirlerin denizlere taşıdığı kocaman kütükler batmaz. Devasa gemiler okyanuslarda yüzerken bu gemilerin rulmanlarında kullanılan küçük demir bilyeler batar. Çevremizdeki her varlığın atmosfer denen gaz okyanusunun içinde bulunduğu göz önüne alındığında cisimlerin sadece sıvılar içerisinde yüzmediği, gaz ortamlarda da askıda kalabildiği ya da binlerce metre yükseklere çıkabildiği görülür. Gaz ortamlarda uçan balonlar, helikopterler (Görsel 2.56) ve uçaklarla taşımacılık yapılırken elimizden kayan küçük bir metal para hızlanarak yere düşer. Cisimlerin akışkan ortamlarda yüzmesi, askıda kalması ya da dibe batması bu cisimlere ait kontrol edilebilen bazı özelliklere bağlıdır.

Bir akışkan içerisinde yüzmekte olan ya da askıda kalan bir cisim varsa bu cismin üzerinde ağırlığını dengeleyecek yukarı doğru etkiyen bir kuvvetin de olması gerekir. Çünkü durmakta olan cisimler dengelenmiş kuvvetlerin etkisindedir (Newton’ın I. Hareket Kanunu). Peki yer çekimi kuvvetine zıt yönde doğarak cisimlerin batmasına engel olan bu kuvvet (kaldırma kuvveti) neden kaynaklanır, nasıl meydana gelir? Bilindiği gibi sıvıların basıncı derinliğe bağlıdır (P = h • d • g). Basıncın derinlikle artması akışkan içindeki cisimler üzerinde kaldırma kuvveti olarak adlandırılan yukarı yönlü bir kuvvet doğurur. Bu durumu açıklamak için sıvının içerisinde kenar uzunluğu l olan bir küp düşününüz (Görsel 2.57).

Sıvı küpün dört yan yüzeyindeki basınç kuvvetlerinin büyüklükleri birbirine eşit olduğundan yatayda net kuvvet oluşmaz. Ancak alt yüzey alanına etkiyen basınç kuvveti üst yüzey alanına etkiyen basınç kuvvetinden büyük olur. Üst yüzeydeki aşağı doğru basınç kuvveti, küpün üzerindeki sıvı sütununun, alt yüzeydeki yukarı doğru basınç kuvveti ise küpün tabanının üstündeki sıvı sütununun ağırlığına eşittir. Alt yüze etkiyen basınç kuvvetinden üst yüze etkiyen basınç kuvveti çıkarıldığında büyüklüğü sıfırdan farklı olan yukarı yönlü bir net kuvvet elde edilir. Bu net kuvvet, kenar uzunluğu l olan küpü meydana getiren sıvının ağırlığına eşit olup kaldırma kuvveti olarak adlandırılır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ekoyay Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 115 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!