Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fizik Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 117 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ekoyay Yayıncılık Sayfa 117 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 117 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

• Yeri değişen sıvının ağırlığı cismin ağırlığından küçükse cisim, aşağı yönlü net kuvvetin etkisiyle sıvı dibine doğru ivmelenir. Son durumda Görsel 2.61’deki gibi akışkan içinde dibe batar. Bu da ancak sıvının özkütlesinin cismin özkütlesinden küçük olması hâlinde mümkün olur. Yukarıda yapılan irdelemeler, farklı hacim veya derinliğe sahip sıvılarda büyüklüğü ve şekli farklı cisimlerle yapılmış olsaydı, sonuç yine değişmezdi. Yani bir cismin içine bırakıldığı sıvıda yüzmesinde ya da batmasında, sıvı hacminin veya sıvı derinliğinin etkisi olmadığı gibi o cismin hacminin, şeklinin ve ağırlığının da bir etkisi yoktur. Yüzme ya da batma cismin bütününün ortalama yoğunluğu ile içine bırakıldığı sıvının yoğunluğu arasındaki ilişkiye bağlıdır. Bir cismin yoğunluğu içine daldırıldığı sıvının yoğunluğundan küçükse cisim sıvıda yüzer.

Alüminyum metalinin yoğunluğu (2,7 g/cm3), suyun yoğunluğundan (1 g/cm3) büyüktür. Bu yüzden alüminyum folyonun katlanmasıyla elde edilen alüminyum levha suda batar. Buna karşılık alüminyum folyodan yapılan oyuncak tekne suda yüzer (Görsel 2.62). Alüminyum folyonun oyuncak tekneye dönüştürülmesiyle bir bütün olarak ortalama yoğunluk küçülmüş olur. Ortalama yoğunluğun azalması sonucunda yeri değişen suyun ağırlığı, alüminyum folyonun ağırlığına eşitlenir. Gemiler de yapım aşamasında bu oyuncak tekneye benzer biçimde boşluklu (oyuk) hâle getirilerek ortalama yoğunluğu azaltılır. Bu sayede geminin yerini değiştirdiği su miktarı artarak gemi ağırlığına eşitlenir.

Denizaltılar (Görsel 2.63), suda yükselmek için yapısındaki safra denen odacıkların içine almış olduğu suyu boşaltır, batmak için ise bu odacıklardaki havayı boşaltıp havanın yerine su alır. Yapılan bu tahliye işlemleri sonucunda ortalama yoğunluğunu değiştirerek Archimedes Prensibi’nden yararlanır. Yüzme kesesi olan balıklar (Görsel2.64), istediği derinliğe ulaşmak için Archimedes Prensibi’ni kullanır. Böyle bir balık, sizin yanaklarınızı şişirip söndürmeniz gibi yüzme kesesini şişirip söndüre- bilir. Suyun içinde yukarı doğru hareket etmek isteyen balık, daha fazla suyun yerini değiştirmek ve kaldırma kuvvetini arttırmak için yüzme kesesini şişirir. Balık su içerisinde daha derinlere doğru hareket ederken, yüzme kesesinin hacmini küçültür. Archimedes Prensibi’nin başka bir uygulama alanı taşımacılık amacıyla inşa edilmiş su köprüleridir. Almanya’nın Magdeburg (Magdeburg) şehrinde Elbe Nehri üzerinde kurulmuş mühendislik harikası su köprüsü buna örnek verilebilir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ekoyay Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 117 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
1
unlike
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!