Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fizik Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 122 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ekoyay Yayıncılık Sayfa 122 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 122 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

Yüzme, askıda kalma ve batma durumlarını Archimedes İlkesi ve kaldırma kuvveti kavramını kullanarak açıklayan yarım sayfalık bir paragraf yazınız.

  • Cevap:

Arşimet prensibi (Archimedes ilkesi veya yasası) en genel haliyle “tamamen ya da bir kısmı bir akışkana batan cisme akışkan tarafından uygulanan kaldırma kuvvetinin cismin yer değiştirdiği akışkanın ağırlığına eşit” olduğunu söyler. Yüzme, bir sıvıya bırakılan cismin hacminin bir kısmının sıvının içinde, bir kısmının sıvının dışında olmasıdır. Yani yüzen bir cisim sıvıya kısmen batmıştır. Askıda kalma, cismin tamamının sıvının içinde olmasına rağmen sıvının tabanına inmemiş olması durumudur. Batma, cismin sıvının bulunduğu kabın tabanına inmiş olması ve cismin tamamının sıvının içinde bulunmasıdır.

Bir çelik parçası suda yüzmezken tonlarca çelik kullanılarak yapılan gemilerin yüzmelerini özkütle kavramı ve yeri değişen sıvının ağırlığı ifadelerini kullanarak açıklayınız.

  • Cevap: Batma, cismin sıvının bulunduğu kabın tabanına inmiş olması ve cismin tamamının sıvının içinde bulunmasıdır. Gemilerin denizde yüzmesi, buzun su yüzeyine çıkması gibi birçok olay özkütle ile açıklanmaktadır.

1. Elinizde suyla dolu iki özdeş kova vardır. Kovalardan birinin içerisine bir parça ahşap bırakılıyor. Ahşap suda yüzdüğüne göre bu iki kovanın ağırlıkları arasında bir fark oluşur mu? Açıklayınız.

  • Cevap: Ahşap bırakıldığında suyu taşırıyorsa, Kovaların ağırlıkları arasında bir fark gözlenmez. Taşmıyorsa, ahşabın ağırlığı kadar bir artma olur.

2. Suda yüzen ancak yağda batan bir cisim vardır. Bu cisim suda yüzerken yağ, yavaşça suyun üstüne dökülüyor. Kap tamamen dolduğunda cismin sıvılar içindeki denge durumu nasıl olur. Şekil üzerinde gösteriniz (Su ve yağ bir birine karışmıyor).

  • Cevap: Cisim arada yüzmeye devam eder. Fakat yağ da cisme bir miktar kaldırma kuvveti uyguladığından, cismin sudaki batma miktarı, hacmine bağlı olarak azalır.

3. Ağırlığı 20 N olan bir cisim, şekildeki gibi bağlı olduğu dinamometrenin ucunda kapla birlikte ağırlığı 40 N olan bir sıvıya sarkıtılıyor. Cismin bütün hacmi sıvı içerisinde kalırken kaptan sıvı taşmıyor. Sıvının cisme uyguladığı kaldırma kuvveti 5 N olduğuna göre,

a) Dinamometrede okunan değer kaç N’dır?

  • Cevap: Dinamometrede okunan değer kaldırma kuvveti kadar azalır ve 20 – 5 = 15 N olur.

b) Kabın üzerinde bulunduğu baskülde okunan değer kaç N’dır?

  • Cevap: Kap, kaldırma kuvveti kadar ağırlaşır ve baskülde okunan değer 40 + 5 = 45 N olur.

4. Düzgün ve türdeş K, L ve M cisimleri bir sıvı içerisinde şekilde görülen konumlara bırakıldığında cisimlerin konumlarının değişmediği gözleniyor. Buna göre cisimlerin yoğunlukları dK dL ve dM arasındaki ilişki nasıl olur?

  • Cevap: Cisimler sıvıda bırakıldıkları gibi kaldıkları için dK= dL = dM olur.

5. Su içinde şekildeki gibi iple asılmış olan cisme etkiyen kaldırma kuvveti Fk, ipteki gerilme kuvveti T’dir. Kap tamamen suyla doldurulduğunda Fk ve T değerleri nasıl değişir?

  • Cevap: İple asılı cismin su içinde kalan hacmi arttıkça FK artacak buna karşın T gerilmesi azalacaktır.

10. Sınıf Ekoyay Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 122 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
19
clap
5
sad
2
love
2
angry
1
confused
1
unlike
0
happy

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!