Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fizik Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 16 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ekoyay Yayıncılık Sayfa 16 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 16 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

Fransa’nın Lyon kentinde doğdu. Küçük yaşlarda matematik ve fiziğe ilgi duydu, babasının zengin kütüphanesindeki birçok kitabı okuyarak kendisini geliştirdi. Doğduğu kentteki okullarda öğretmen olarak çalıştı. Üniversiteye profesör olarak atandı. Elektrik ve manyetizma başta olmak üzere matematik, kimya, felsefe ve astronomi alanlarında çalışmalar yaptı. Elektrik akımı ile mıknatıslanma arasındaki ilişkiyi açıklayarak günümüzde kullanılan elektrik motorlarından bilgisayarlardaki veri kaydetme sistemlerine kadar birçok teknolojik ürünün temellerini attı. Elektrik akımı ile potansiyel farkı arasındaki ayrımı yapan ilk kişidir. Elektrik akımı ölçümünde kullanılan ampermetrenin mucididir. Elektrik akımı birimi olan “amper” onun adına atfen, kabul edilmiştir. 1836’da Marseil- les’da (Marsilya) hayata gözlerini yummuştur (Görsel temsilîdir.).

Amper birimi, Fransız bilim insanı Andre Marie Ampere (Andre Mari Amper) onuruna kabul edilmiştir. Anahtarı kapatılan bir el feneri devresinden geçen akım kullanılan pil sayısına bağlı olarak 0,5 ile 1 A arasında değişir. Otomobillerin marş motorundaki akım yaklaşık 200 A’dir. Televizyon devrelerindeki akım genellikle miliamper (1 mA = 10-3 A), bilgisayar devrelerindeki akım ise mikroamper (1 |iA = 10-6 A) cinsinden ifade edilir.

Peki elektrik akımının yönü nedir? Elektrik konusunda kapsamlı bilimsel çalışmalar yürüten Benjamin Franklin (Benjamin Frenklin, 1706 – 1790), elektrik yükleri hakkında yeterli bilgilerin olmadığı dönemde yükleri bir sıvıya benzeterek elektrik akımının yönünü belirlemeye çalışmıştır. Bu çerçevede Franklin, yük taşıyıcılar olarak pozitif yükleri öngördü ve söz konusu yüklerin hareket yönünü de elektrik akımının yönü olarak benimsedi. Erken yapılmış bu kabule sonraki yıllarda Ampere ve diğer bilim insanları da uydu. Yıllar sonra elektrik akımını katı iletkenlerde negatif yüklü taneciklerin, üretecin negatif kutbundan pozitif kutbuna doğru hareketinin oluşturduğu anlaşıldı. Ancak bir karışıklığa yol açmamak için günümüze kadar Franklin’in koyduğu bu kural bozulmamıştır. Yani elektronların dış devredeki hareketinin yönü, pilin negatif (-) kutbundan pozitif (+) kutbuna doğru olurken elektrik akımının yönü, oturmuş bir gelenekle pilin pozitif kutbundan negatif kutbuna doğrudur (Görsel 1.12).

İletken katılarda elektrik akımının oluşmasında pozitif yüklü protonların bir katkısı yoktur. Çünkü pozitif yüklü protonlar ait oldukları atomun çekirdeğinden ayrılamaz. Dolayısıyla iletken katılarda elektrik akımını sadece katıyı meydana getiren atomlardaki serbest elektronların aynı yönlü hareketi oluşturur.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ekoyay Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 16 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!