Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fizik Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 20 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ekoyay Yayıncılık Sayfa 20 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 20 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

Elektrik devresindeki pil veya jeneratör elektriksel yük taşınmasına sebep olan gerilim kaynağıdır. Devrenin bir kesitinden birim zamanda geçen yük miktarını ifade eden elektrik akımı, sadece gerilime değil aynı zamanda iletkenin elektron akışına gösterdiği zorluğa da bağlıdır. İletkenin elektriksel direncini ifade eden bu zorluk, kesit alanı küçülen ya da boyu daha uzun seçilen bir borudaki su akışının boru tarafından engellenme çabasına benzemektedir. Bildiğiniz gibi suyun akışını sadece borunun iki ucu arasındaki basınç farkı değil aynı zamanda borunun geometrik özellikleri de etkiler. Su akışına uzun boru, kısa bir borudan; dar boru, geniş bir borudan daha fazla direnir. Aynı şekilde elektrik akımına uzun bir tel, kısa telden; ince bir tel, kalın telden daha fazla direnç gösterir.

R sembol harfi ile gösterilen direncin birimi Sl’da ohm (D)’dur. “D” sembolü “omega” diye okunur. Direnç birimi adını Alman fizikçi Georg Simon Ohm’dan (Corç Saymın Om, 1789-1854) alır. Bir iletken boyunca bir voltluk potansiyel farkı, 1 amperlik elektrik akımı üretiyorsa iletkenin direnci 1 D dur. Elektriksel direnci D birimiyle ölçen aletlere ohmmetre denir. Etkinlikte farklı maddelerden yapılan aynı boy ve kesit alanına sahip tellerin dirençlerinin eşit olmadığını gözlemlediniz. Bir iletkenin direncinin bağlı olduğu daha önemli bir değişken, telin yapıldığı maddenin cinsidir. Her maddenin birim uzunluk ve birim kesitteki parçasının elektrik akımına karşı gösterdiği direnç aynı değildir. Öz direnç kavramıyla temsil edilen bu değişken, bir iletkenin birim uzunluk ve birim kesitteki parçasının elektrik akımına karşı gösterdiği direnci ifade eder. Öz direnç, p (ro) sembolü ile gösterilir ve birimi Sl’da (D • m)’dir. Bir maddenin direnci, öz direnciyle doğru orantılıdır.

Direnç (R) a Öz direnç (p)

Öz direnç, aynı zamanda bir maddenin iletkenlik katsayısının çarpmaya göre tersine eşittir. Bu durumda öz direnç değeri küçük olan maddeler iyi iletken, büyük olan maddeler ise iyi yalıtkanlardır (Tablo 1.1). Bakır tel, aynı boyuttaki çelik ve nikrom (nikel-krom alaşımı) telden daha küçük dirence sahiptir. Oda sıcaklığında bakırın öz direnci 1,72 • 10-8 D • m, nikromun öz direnci 110 • 10-8 D • m’dir. Bunun yanında bir lastik şerit aynı boyuttaki çelik tel ile kıyaslanmayacak düzeyde muazzam bir dirence sahiptir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ekoyay Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 20 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!