Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fizik Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 210 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ekoyay Yayıncılık Sayfa 210 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 210 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

Gölge ve Yarı Gölge

Çevrenizdeki bazı cisimler ışık kaynağı, bazıları da aydınlatılmış cisimdir. Bu cisimler, gözünüze ışık ışınları ulaştırdığında görünür olurlar. Temiz bir pencere camından dışarıya baktığınızda arada cam olduğunu zor fark edersiniz. Hava ve cam gibi ışığı geçiren maddelere saydam madde denir. Işığı ileten ancak cisimlerin net bir şekilde görülebilmesine izin vermeyen maddelere ise yan saydam madde denir. Buzlu cam, bazı ince perdeler yarı saydam maddelere örnektir. Odanızın duvarından dışarıya baktığınızda dışarıdaki manzarayı göremezsiniz. Duvar gibi ışığı geçirmeyen cisimlere saydam olmayan (opak) maddeler denir.

Saydam veya yarı saydam maddeler sadece ışığı geçirmez aynı zamanda ışığın bir kısmını da yansıtabilir. Örneğin akşamüstü karanlık basarken cam pencereden dışarı bakarsanız dışarıdaki manzaranın yanında kendinizi ve odadaki eşyaları görebilirsiniz. İster saydam olsun ister saydam olmasın her cisim üzerine düşen ışığı yansıtır. Saydam olmayan bir cisim üzerine düşen ışığın bir kısmı yansırken bir kısmı da soğurulur. Bu nedenle cisimlerin gölgesi oluşur. Işık kaynağının özelliğine göre oluşan gölgede değişiklikler gözlenir.

Güneşli bir günde yoldaki gölgenizi inceleyiniz. Görsel 4.22’de görüldüğü gibi ayaklarınızın gölgesi ile üst bölgelerinizin gölgesi arasındaki keskinlik farkı dikkatinizi çekti mi? Bu fark Görsel 4.23’teki fotoğraflarda görülen uzun düşey bir çubuğun gölgesinde daha belirgindir. Cisimden gölgenin ucuna doğru gidildiğinde gölge genişleyip daha bulanık hale gelmektedir. Gölgenin bulanıklığı ışık kaynağına bağlıdır. Görsel 4.23.b çok küçük bir ışık kaynağının meydana getirdiği gölgeyi göstermektedir. Bu gölge çubuk boyunca Görsel 4.23.a’daki gölgeye göre daha keskindir. Küçük ışık kaynaklarının oluşturduğu gölgelerin daha keskin oluşu ışığın doğru boyunca yayıldığını gösterir. Güneş ışığının oluşturduğu gölgeler çok keskin değildir. Çünkü Güneş yüzeyindeki her nokta ışık yayar. Güneş’in oluşturduğu gölge, gerçekte tek gölge değil Güneş’in yüzeyindeki her noktadan gelen ışınların oluşturduğu gölgelerin bileşimidir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ekoyay Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 210 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!