Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fizik Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 226 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ekoyay Yayıncılık Sayfa 226 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 226 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

Küresel Aynalar

Görsel 4.49’da görüldüğü gibi Dünya’nın bazı bölgelerinde bulunan bu termal güneş enerjisi santrallerinde, küresel aynalar kullanılarak güneş ışınları belli bir noktaya iletilmekte, bu noktada bulunan yağ, su vb. özel sıvılar ısıtılarak termik santrallerde olduğu gibi buhar basıncı vasıtası ile elektrik enerjisi üretilebilmektedir. Benzer şekilde siz de Görsel 4.5ffde görüldüğü gibi ucuz küresel aynalar kullanarak bahçenizde güneş ışınlarıyla yemek pişirebilirsiniz. Benzer şekilde astronomlar uzak gök cisimlerinden gelen ışığı toplamak için teleskoplarındaki büyük küresel aynaları kullanırlar (Görsel 4.51). Böylelikle gözle görülemeyen gök cisimlerinin fotoğraflarını çekebilmektedirler. Sizce ışığı toplayabilen aynaların şekli nasıldır? Işık ışınları düzlem aynalarda toplanamaz. Çünkü bir düzlem aynada ışık ışınları, düzlem aynanın arkasındaki sanal görüntüden geliyormuş gibi birbirinden uzaklaşarak yansır. Düzlem aynaların aksine küresel aynalar kullanarak aynı kaynaktan çıkan birçok ışın demetini uzayın bir noktasında kesiştirerek görüntüyü bir ekran üzerine düşürebilirsiniz. Küresel ayna nedir? Çeşitleri nelerdir? Hangi özelliklere sahiptir?

Çukur ve Tümsek Aynalar

Her gün yemek yediğiniz bir kaşığın yüzeyine bakarsanız, buradaki ışık yansımalarının bir düzlem aynadakinden farklı olduğunu anlarsınız (Görsel 4.52). Kaşık kavisli bir ayna görevi görür. Kaşığın iç yüzeyi çukur dış yüzeyi ise tümsek bir yüzeye sahiptir. Kavisli aynaların oluşturdukları görüntülerin özellikleri, aynanın şekline ve nesnenin konumuna bağlıdır. Parlak bir kaşığın yiyecekleri tuttuğu taraftaki yüzeyi içbükey, dış tarafı ise dışbükey bir ayna gibi davranır. Bir aynanın parlak yüzeyi gözlemciye doğru olacak şekilde içe doğru kıvrılırsa elde edilen bu aynaya çukur (içbükey) ayna denir. Tersine aynanın parlak yüzeyi dışa doğru kıvrılırsa elde edilen aynaya tümsek (dışbükey) ayna denir. Çukur ve tümsek aynalar düzlem aynalar gibi ışık dalgalarını yansıtarak görüntü oluşumu sağlarlar. Aradaki fark çukur ve tümsek aynaların kavisli yüzeyinin ışığı düzlem aynadan farklı şekilde yansıtmasıdır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ekoyay Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 226 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!