Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fizik Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 227 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ekoyay Yayıncılık Sayfa 227 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 227 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

Aynanın eğriliğine göre küresel aynaların özellikleri birbirinden farklılık gösterir. Görsel 4.53’te görüldüğü gibi küresel aynalar iç veya dış yüzeyi yansıtıcı olan içi boş bir kürenin bir bölümüymüş gibi düşünülebilir. Görsel 4.53’ten de görüldüğü gibi küresel aynalar, M merkezine ve R eğrilik yarıçapına sahiptir. Aynanın merkezinden geçen ve aynayı ikiye bölen çizgiye asal eksen denir. Asal eksen çizgisi aynanın yüzeyine diktir. Asal eksenin küresel aynayı kestiği noktaya tepe noktası denir ve T ile gösterilir. Çukur aynada asal eksene paralel gelip aynadan yansıyan ışınların asal eksenle kesiştiği noktaya odak noktası denir ve F ile gösterilir. Odak noktası merkez noktası ile tepe noktasının tam ortasındadır. Çukur aynada odak noktası aynanın parlak yüzeyinin önünde yer alırken tümsek aynalarda ise parlak yüzeyin arkasında yer alır. Küresel aynalarda odak noktası (F) ile tepe noktası (T) arasındaki uzaklığa odak uzaklığı denir, f ile gösterilir.

Bir çukur aynanın asal eksenini Güneş’e doğru tuttuğunuzda ışık ışınları, tek bir noktadan geçecek şekilde yansır. Beyaz bir kâğıdı çukur aynaya doğru ileri geri hareket ettirerek bu noktayı tespit edebilirsiniz. Kâğıt üzerinde oluşan en küçük ve en parlak nokta aynanın odak noktasıdır. Bu nokta, asal eksene paralel düşen ışık ışınlarının aynadan yansıdıktan sonra birleştiği noktadır. Güneş çok uzakta olduğu için paralel ışık ışınlarının kaynağıdır. Işık kaynağı çok uzaktaysa oradan gelen ışınlar arasındaki açı küçülür. Dolayısıyla yeryüzüne ulaşan ışınların hepsi pratik olarak birbirine paraleldir. Bir ışın bir aynaya çarptığında yansıma kanunlarına göre yansır. Görsel 4.54, asal eksene paralel gelen bir ışının çukur aynadan yansımasını göstermektedir. Işının aynaya çarptığı nokta merkez Hubble Uzay Teleskobundan gelen ilk görüntüler net değildi. Sorunun, ışığı doğru şekilde odak- layamayan teleskobun aynasının şeklindeki hatadan kaynaklandığı anlaşıldı. Astronotlar 35 saat süren beş uzay yürüyüşüyle iki farklı donanım ekleyerek Hubble’ı onardı. Bu, Hubble’ın daha net görebilmek için gözlük kullandığı anlamına gelmektedir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ekoyay Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 227 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!