Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fizik Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 230 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ekoyay Yayıncılık Sayfa 230 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 230 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

Küresel Aynalarda Görüntü Oluşumu

Işık ışınlarının küresel aynalardan nasıl yansıdığını öğrendiniz. Bu aynalarda görüntünün sadece konumu değil aynı zamanda yönü ve boyu da değişebilir. Küresel aynalarda oluşturulan görüntünün özelliklerini belirlemek için ışın diyagramı kullanılır. Görsel 4.58’de görüldüğü gibi gelen ışınlar çukur aynada yansıdıktan sonra kesiştikleri yerde görüntü oluşur. Aynı şekilde bu görsel, bir cismin çukur aynadaki gerçek görüntü oluşumunu göstermektedir. Aynadan yansıyan ışınların kendisi kesişiyorsa, bu kesişim noktasında oluşan görüntüye gerçek görüntü denir. Görüntü, ters ve cisimden daha büyüktür. Yansıyan iki ışının kesişme noktası (I), görüntünün konumunu belirler. Eğer Görsel 4.58. a’da görüldüğü gibi gözlerinizi uygun yere yerleştirirseniz boşlukta görüntüyü görebilirsiniz. Görüntüyü görebilmeniz için gözünüzü görüntüden gelen ışınları görecek şekilde konumlandırmalısınız. Görsel 4.58. b’de görüldüğü gibi görüntüye arkadan bakarsanız göremezsiniz. Çünkü bu durumda gözünüze ulaşan herhangi bir ışın bulunmamaktadır. Eğer Görsel 4.58.c’deki gibi bu noktaya bir ekran yerleştirirseniz görüntü ekrana düşer. Ancak bunu sanal görüntülerle yapamazsınız. Çünkü sanal görüntüler aynanın içindeymiş gibi aynanın arkasında oluşur.

Gerçek görüntüler ekran üzerine düşürülebilmelerine rağmen, sanal görüntüler ekran üzerine düşürülemezler. Küresel aynalarda ışınların izlediği yolu anlamak için genellikle ok gibi tek boyutlu cisimler kullanılır. Bununla birlikte görüntülerinin konumlarını ve özelliklerini bulmak için en az iki özel ışın kullanılır. Gerçek ışınlar için düz çizgiler, sanal ışınlar (aynanın arkasında var olduğu düşünülen) için ise kesikli çizgiler kullanılır. Görsel 4.59.a, bir çukur aynada görüntü oluşumunu göstermektedir. Aynanın önündeki cisim merkezden ötede ise görüntünün ters, gerçek ve odak ile merkez arasında oluştuğunu fark ettiniz mi? Ayrıca oluşan görüntü cisimden küçüktür. Görsel 4.59.b’de gösterildiği cisim çukur aynanın merkezi ile odak noktası arasına yerleştirilirse görüntü ters, gerçek ve merkezden ötede oluşur. Oluşan görüntünün boyu cismin boyundan büyüktür.

Günlük yaşamda küresel ayna gibi davranan cisimler nelerdir? Örnekler veriniz.

  • Cevap: Günlük yaşamda küresel ayna gibi davranan cisimlerle de karşılaşılmaktadır. Örneğin yemek kaşığının iç yüzeyi çukur ayna gibi davranırken dış yüzeyi tümsek ayna gibi davranır. Çelik tencere ve demliklerin dış yüzeyleri ise tümsek ayna gibi davranırken çanak antenler çukur ayna gibi davranır.

10. Sınıf Ekoyay Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 230 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!