Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fizik Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 250 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ekoyay Yayıncılık Sayfa 250 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 250 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

ince Kenarlı Merceklerde Herhangi Bir Işının Çizimi

İnce kenarlı mercek üzerine gelen herhangi bir ışının kırıldıktan sonra takip edeceği yolu belirlemek için bu ışına paralel bir yardımcı asal eksen, optik merkezden geçecek şekilde çizilir (Görsel 4.94). Daha sonra asal eksenin odağından yardımcı eksene dikme çıkılır. Yardımcı eksenle dikmenin kesiştiği noktada yardımcı odak elde edilir. İnce kenarlı merceğe gelen ışın, yardımcı odaktan geçecek şekilde çizilir.

Görsel 4.95: Bir kâğıt yakmak için yakınsak mercek kullanılabilir.
Görsel 4.96: a) İnce kenarlı merceklerde odak uzaklığı dışındaki cisimler ters görülür, b) İnce kenarlı merceklerde optik merkezle odak noktası arasında bulunan cisimler büyük ve düz görülür.
Görsel 4.95te görüldüğü gibi Güneş’in gerçek görüntüsünü bir kâğıt üzerinde oluşturarak o kâğıt tutuşturulabilir. Güneş ışınlarının Dünya’ya yaklaşık paralel olarak ulaştıklarını öğrendiniz. Işınlar mercek tarafından kırıldıktan sonra merceğin odak noktasında (F) kesişir. Bu noktadaki ışın yoğun olacağından kâğıdın tutuşmasına sebep olur.

İnce Kenarlı Mercekte Görüntünün Özellikleri

İnce kenarlı merceklerde görüntü özellikleri cismin odak noktasındaki konumuna bağlıdır. Bir cisim ince kenarlı merceğin odak uzaklığının dışında ise ters ve gerçek görüntüsü oluşur (Görsel 4.96.a). Cisim sonsuzdan F odağına yaklaştıkça cismin oluşan ters ve gerçek görüntüsü büyüyerek merceğin diğer odağından uzaklaşır. Odaktaki bir cismin görüntüsü ise sonsuzda olur. Bundan dolayı odaktaki cismin görüntüsü görülmez. Cisim odaktan sonra merceğe yaklaştıkça sanal görüntü küçülerek merceğe yaklaşır. Bu merceklerle odak uzaklığı içindeki cisimlere bakarsanız cisimleri olduğundan büyük ve düz görürsünüz. Büyüteçler bu amaçla kullanılan optik aygıtlardır (Görsel 4.96.b). İnce kenarlı mercek önündeki bir cismin optik merkeze uzaklığı ile görüntünün optik merkeze uzaklığı arasında ilişki Görsel 4.97de verilmiştir. Görselde cisim sekiz farklı konumda kırmızı renkte, görüntüleri ise mavi renkle çizilmiş ve numaralanmıştır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ekoyay Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 250 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!