Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fizik Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 56 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ekoyay Yayıncılık Sayfa 56 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 56 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

yöneliminden alır. Kuzeye yönelen kutba mıknatısın kuzey kutbu (N), güneye yönelen kutba ise mıknatısın güney kutbu (S) denir. Mıknatıs kutuplarının yeri mıknatısın nasıl üretildiğine bağlıdır. Örneğin dikdörtgen bir mıknatısın kutupları; aşağı ve yukarı bölümler, ön ve arka yüzler ya da uç bölümler olabilir. Dairesel ve halka mıknatısların kutupları ön ve arka yüzler veya çap doğrultusunun ikiye ayırdığı yarı parçalar da olabilir (Görsel 1.65).

Bir mıknatısın kuzey ve güney kutuplarını ayırmak imkânsızdır. Bu kutuplar her zaman çiftler hâlinde meydana gelir. Bir çubuk mıknatıs hangi şekle sahip olursa olsun parçalandığında ya da ortadan (nötr çizgisinden) eşit parçalara bölündüğünde her bir parça yine iki kutuplu bağımsız birer mıknatıs hâline gelir (Görsel 1.66). Bu, mıknatısın hangi doğrultuda kesildiğinden ve elde edilen parçaların büyüklüğünden bağımsızdır. Mıknatıs bölünmeye devam edilirse sonunda bir kuzey kutbu bir de güney kutbu olan demir atomuna ulaşılır.

Bir mıknatısın çevresinde belli bir bölgede hareket ettirilen pusulanın iğnesinde sürekli bir sapma gözlenir. Mıknatısların manyetik özelliklerini gösterdiği bu bölgeye manyetik alan denir. Pusula, mıknatıs etrafında farklı noktalara taşındıkça iğnesi mıknatısın manyetik alanı ile aynı hizaya gelir (Görsel 1.67). Mıknatıs üzerine ve çevresine serpiştirilen demir tozlarının oluşturduğu desen de o mıknatısın manyetik alanının şeklini gösterir (Görsel 1.68). Manyetik alan mıknatısa yakın noktalarda şiddetli, uzak noktalarda ise zayıftır. Manyetik alanın büyüklüğü mıknatıslar arasındaki itme ve çekme kuvvetini etkiler.

Aynı isimli kutuplar birbirini iter, zıt isimli kutuplar birbirini çeker. İtme (Görsel 1.69.a) ve çekmeyi (Görsel 1.69.b) ifade eden manyetik kuvvetin büyüklüğü, ters kare yasasına uyar. Yani mıknatıslar üzerinde oluşan kuvvetin büyüklüğü, mıknatısların aralarındaki uzaklığın karesiyle ters orantılı olarak değişir (Görsel 1.70).

Mıknatıslar, çevresindeki başka mıknatıslara ve demir, nikel, kobalt gibi maddelere temas olmadan manyetik alan sebebiyle kuvvet uygular. Bu kuvvetin şiddeti, aynı zamanda mıknatısların içinde bulunduğu ortamdan da etkilenir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ekoyay Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 56 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!