Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fizik Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 58 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ekoyay Yayıncılık Sayfa 58 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 58 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

Aynı kutupları ters yönde olacak biçimde düzenlenmiş iki çubuk mıknatısın manyetik alan çizgileri. Mıknatıs kutuplarından uzak noktalarda alan çizgisi yoğunluğu düşükken kutupların yakınında yüksektir. U mıknatısının manyetik alan çizgileri. Manyetik alan çizgileri kutuplarda sıkı, kutuplardan uzak noktalarda ise seyrektir. Daire şeklindeki mıknatısın manyetik alan çizgileri diğer mıknatısların manyetik alan çizgileri gibi kapalı bir halka oluşturur. Mıknatıs kutupları elektrik yükleri gibi izole edilemez. Bir pusula iğnesi, bir noktadaki manyetik alana göre yön değiştiren küçük bir mıknatıstır. Bu sebeple üzeri bir kâğıtla kapatılan mıknatısın çevresinde gezdirilen pusulanın iğnesi yine her noktada manyetik alana paralel olur. Aynı sebeple kâğıt üzerine serpiştirilen demir tozları mıknatıslanarak manyetik alan boyunca sıralanır (Görsel 1.73). Peki, mıknatıs olmayan demir tozları bir çubuk mıknatısın etrafında neden eğrisel bir desen oluşturarak sıralanır? Bu sorunun cevabı mıknatısların davranışını açıklayan teoride saklıdır.

Mıknatıslanmamış demir, kobalt ve nikel gibi manyetik maddelerin molekülleri küçük birer çubuk mıknatısın manyetik alanı gibi alanlar oluşturur. Gevşek manyetik zincirler şeklinde rastgele bir düzende sıralanmış bu bağımsız küçük manyetik bölgelere domain denir. Her küçük manyetik bölge (domain) bu rastgele düzende, komşusunun manyetik alanını nötralize etme eğilimindedir. Dolayısıyla bu tür molekü- ler mıknatıs deseninde toplam manyetik etki ya hiç oluşmaz ya da çok zayıf oluşur. Madde manyetik alana maruz kaldığında ise domainlerin bu rastgele dağılmış hâli değişir ve küçük moleküler mıknatıslar bir manyetik alan üretecek şekilde aynı yönde dizilir. Yani domainler kuvvet çizgileri boyunca hizalanarak geçici mıknatıslanma meydana getirir. Maddeyi oluşturan domain sayısının fazla olması daha güçlü mıknatıslanmaya yol açar. Bunun sonucunda bir yönde kuzey kutup, diğer yönde ise güney kutup oluşur (Görsel 1.74). Bu sebeple mıknatısın yakınındaki demir tozları da minik birer mıknatıs gibi davranır. Bir mıknatısın herhangi bir kutbuna dokundurulan veya yaklaştırılan demir çiviler de aynı sebeple mıknatıslanır

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ekoyay Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 58 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!