Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fizik Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 70 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ekoyay Yayıncılık Sayfa 70 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 70 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

Dünyanın manyetik alan şiddeti aslında uzun periyotlarda artıp azalıyor. Manyetik kutuplar sürekli hareket ediyor. Bunun için endişelenmeye gerek yok. Dünya’nın manyetik alanı, gezegenin tarihinde yüzlerce kez zayıfladı, ortadan kayboldu ve tersine döndü. Ayrıca günümüzde küresel konumlama sistemi olan GPS kullanımı daha yaygın hâle geldiğinden, kutupların hareketi artık çok önemli değildir. Dünya’nın manyetik alanı yeryüzünü Güneş’in yaydığı yüksek enerjili yüklü parçacıklardan (güneş rüzgârları) ve bu parçacıkların ivmelenmesiyle oluşan zararlı ışınlardan bir kalkan gibi korur. Aksi hâlde atmosferde radyasyon yoğunlaşması ve atmosfer erozyonu yaşanacağından Dünya’daki sağlıklı yaşam tehdit altında olurdu.

Ayrıca Güneş’ten yayılan yüklü parçacıklar Dünya’nın manyetik alanının etkisiyle kutuplara yönelir. Bu bölgelerde atmosferdeki gazlarla etkileşerek kutup ışıkları (aurora) adı verilen doğal ışımalar meydana getirir (Görsel 1.93). Birçok hayvan, Dünya’nın manyetik alanına pusula gibi tepki gösteren doğal bir yeteneğe sahiptir. Örneğin bir deniz kaplumbağası beynindeki manyetik özellikli mineral sayesinde Dünya’nın manyetik alanını algılar ve bunu geçiş yollarında kaybolmamak için kullanır (Görsel 1.94). Bir alanda otlamakta olan ineklerin kendilerini Dünya’nın manyetik alanı ile hizalama eğiliminde oldukları belirlenmiştir. Birçok göçmen kuş türü, yunus ve balinanın beyinlerindeki bazı atom ve moleküller küçük birer mıknatıs gibi davranır. Bu sayede Dünya’nın manyetik alanını hisseden canlılar yönlerini şaşırmaz. Bal arıları, nektar ve polen bakımından zengin bir çiçek yatağı bulduğunda oraya gitmek ve oradan dönmek için harekete geçtiğinde aktive olan doğal bir pusulaya sahiptir. Benzer şekilde bakteriler, termitler, ıstakozlar, semenderler, fareler ve yarasalar da Dünya’nın manyetik alanına duyarlı canlılardır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ekoyay Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 70 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!