Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fizik Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 82 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ekoyay Yayıncılık Sayfa 82 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 82 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

Katı cisimler, üzerlerine uygulanan kuvveti aynı doğrultuda iletir. Kuvvetin bir yüzey üzerindeki etkisi P = — bağıntısına göre kuvvetin şiddeti yanında uygulandığı yüzeyin büyüklüğüne de bağlıdır. Bunu, farklı yüzleri üzerinde özdeş süngerlere oturtulmuş aynı iki sözlüğün süngerlerdeki etkisinden anlayabilirsiniz. Sünger üzerinde küçük yüzü üstünde duran sözlük, büyük yüzü üstünde duran sözlükten daha fazla çökme oluşturur. Bunun sebebi küçük yüzü üstünde duran sözlüğün basıncının daha büyük olmasıdır (Görsel 2.7). Aynı büyüklükteki kuvvetlerin basıncının küçük yüzeylerde daha belirgin hissedilmesi, kuvvet sabit kalırken basıncın yüzey alanı ile ters orantılı olduğunu gösterir.

Benzer şekilde belli bir yüzey üzerine etkiyen dik kuvvetin büyüklüğünün değişmesi de söz konusu yüzeyde farklı etkiler yaratır. Sünger üzerinde Görsel 2.8de olduğu gibi üst üste koyulmuş iki sözlük tek sözlükten daha fazla çökmeye yol açar. İki sözlüğün üst üste koyulması durumunda birim yüzeye uygulanan dik kuvvetin büyüklüğü artmış olur. Buna göre kuvvet/yüzey alanı oranının büyüklüğü, süngerdeki çökmenin derinliğini, yani kuvvetin basınç etkisini belirler. Dolayısıyla katı cisimlerin basınçları, temas ettikleri yüzey alanının büyüklüğü sabit olmak kaydıyla uygulanan dik kuvvetin büyüklüğü ile doğru orantılıdır. Kuvvetin bir yerdeki çekim alanıyla (yer çekimi ivmesi) ilgili bir kavram olmasının doğal sonucu olarak çekim alanının olmadığı bir yerde katı basıncından söz edilemeyeceğini de unutmamak gerekir.

Kuvvetin etkidiği yüzey alanının büyüklüğü değiştiğinde bu yüzeyde oluşan basıncın da değiştiğinden yukarıda söz ettik. Bu çerçevede Görsel 2.9’da verilen raptiyeleri parmağınızla 10 N’lık kuvvet uygulayarak ahşap zemine bastırdığınızı düşününüz. Bu iki durumdan hangisinde parmağınız acır? Eğer 1. raptiyeye 10 N’lık kuvvet uygularsanız raptiye yüzeye kolayca geçer ve parmağınız incinmez. 2. raptiyeye 10 N’lık bir kuvvet uygularsanız raptiye zemine geçmez ve parmağınız acır, hatta yaralanabilir. Peki aralarındaki fark neden kaynaklanır? Her iki raptiyeye aynı büyüklükte kuvvet uygulandığı hâlde 1. raptiye zemine kolaylıkla geçerken 2. raptiye neden geçmez? Raptiyeler üzerine etki eden kuvvetlere dikkat edilirse 1. raptiyeye uygulanan kuvvet bu raptiyenin sivri ucunda küçük bir alanda yoğunlaşır. Buna karşın 2. raptiyede kuvvet bu raptiyenin sivri ucunda küçük bir alana uygulanırken diğer uçta çok daha geniş bir alana yayılmış olur. Geniş alanda birim yüzeye etkiyen dik kuvvetin büyüklüğü azalmış olur. Bu durumda parmağınızda meydana gelen basınç ahşap zeminde meydana gelen basınçtan çok daha büyük

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ekoyay Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 82 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!