Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fizik Meb Yayınları

10. Sınıf Fizik Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 16

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 16 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fizik Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 16

Birim yükün devreyi dolaşması için gerekli enerjiye potansiyel farkı denir. Potansiyel farkı V sembolüyle gösterilir. SI’da (Uluslararası Birim Sistemi) birimi Volt’tur. Kapalı bir elektrik devresine üreteç bağlandığında, elektronlar elektromotor kuvveti etkisiyle harekete geçer ve akım oluşur. Bir üreteç üzerinden akım geçmediği durumda üretecin uçları arasındaki potansiyel farkına üretecin elektromotor kuvveti denir. SI’da birimi Volt’tur. s (epsilon) ile gösterilir.

Bir iletkenin dik kesitinden birim zamanda yük cinsine bakılmaksızın geçen toplam yük miktarına (mutlak değerce toplamına) akım şiddeti denir. Akım şiddeti I sembolüyle gösterilir. SI’da birimi Amper’dir (A). Temel büyüklüklerden olup skaler bir büyüklüktür.

Elektrik akımının yönü, negatif yüklerin hareket yönüyle zıt yönde kabul edilir. Bu nedenle elektrik devrelerinde elektrik akımının yönü üretecin artı (+) kutbundan eksi (-) kutbuna doğrudur.

Yük miktarları farklı özdeş K ve L iletken kürelerini birbirine bağlayan iletken tel üzerindeki S anahtarı kapatıldığında L küresinden K küresine doğru yük akışı olur (Şekil 1.2: a, b). Yük akışı, küreler özdeş olduğu için yük miktarları eşitleninceye kadar devam eder. Bu esnada elektronların hareketinden dolayı elektronların hareketine ters yönde K’den L’ye doğru akım oluşur.

Elektrik akımını iletebilen maddelere iletken madde denir. Bütün metaller oda sıcaklığında iletkendir. Bakır ve alüminyum, elektrik tesisatlarında sıklıkla kullanılan iletken maddeler olarak ön plana çıkar.

Elektronların, üzerinde serbestçe hareket edemediği (elektrik akımını iletemeyen) maddelere yalıtkan madde denir. Plastik, cam ve porselen gibi maddeler yalıtkan maddelerdir. Yalıtkan maddeler elektrik devrelerinde, iletken tellerin dış kısımlarında yalıtkanlık sağlayarak elektrik akımının oluşturabileceği olumsuz etkileri önlemek amacıyla kullanılır (Görsel 1.3).

Katı bir iletkenin uçlarına uygulanan potansiyel farkı nedeniyle iletkenin içerisinde düzenli bir şekilde hareket eden serbest elektronlar, elektrik akımının oluşmasına neden olur (Şekil 1.3).

İyonik bağlı bileşiklerin sıvı çözeltilerinde pozitif ve negatif iyonlar bulunur. İyonik bağlı bileşiklerin sıvı çözeltilerinde elektrik akımı bu iyonların hareketiyle meydana gelir. Elektrik devresinde pozitif iyonlar eksi uca (katot) hareket ederken negatif iyonlar artı uca (anot) hareket eder (Şekil 1.4). Hareket eden toplam iyon miktarı elektrik akımını oluşturur. Saf su, içerisinde iyon bulundurmadığı için elektrik akımını iletmezken tuzlu su içerisinde bol miktarda iyon bulunduğu için elektrik akımını iletir’.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 16 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
unlike
2
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!