Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kazanım Kavrama Testleri (Sözel)

10. Sınıf Kazanım Kavrama Testleri Cevapları Sayfa 168 (Sözel)

10. Sınıf Kazanım Kavrama Testleri Sayfa 168 Cevapları (Sözel) Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kazanım Kavrama Testleri Cevapları Sayfa 168 (Sözel)

7. Toplumdaki düzeni, bireysel vicdanlar sağlayamaz. Çünkü vicdanın zorlama ve yaptırım gücü yoktur. Bundan dolayı toplumsal yaşamda bireylerin ilişkilerini ve haklarını düzenleyen kurallara, yasalara ve bunları uygulayacak kurumlar üstü bir kurama gereksinim vardır. Buna göre devlet, amacı sosyal düzenin, adaletin, toplumun iyiliğinin sağlanması olan, belli bir toprak parçası üzerinde yerleşmiş bir insan topluluğuna dayanan ve bu topraklar üzerinde bulunan her şey üzerinde nihai meşru kontrole sahip olan bir organizasyondur. Parçadan hareketle aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir?

A) Devlet yapay bir varlıktır.
B) Devletin varlığı insanın bireysel arzularına bağlıdır.
C) Devlet insan doğasına aykırıdır.
D) Devlet meşruiyetin teminatıdır.
E) Devlet toplumsal sözleşmenin ürünüdür.

  • Cevap: D

8. Aristoteles “Politika” adlı eserinde, “Devleti olmayan kimse ya fazla iyidir ya da fazla kötü, ya insanlığın altındadır ya da üstünde.” der. Buna göre, Aristoteles için devletin varlık amacı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Bireylerin temel haklarının korunması
B) Toplumsal bütünlüğün sağlanması
C) Güvenlik ihtiyacının karşılanması
D) Bireyin ahlaki bir yaşam sürmesi
E) Bireyin kendini gerçekleştirmesi

  • Cevap: D

9. Siyasetin baştan sona bir “insan yönetme sanatı” olduğunu düşünen Maurice Duverger, onu toplumun tüm üyelerinin yararına olabilecek bir düzen yaratma aracı olarak tanımlar. İnsanlar zorunlu ya da gönüllü olarak kendilerini bir düzenin içinde bulurken, bunu değiştirmek ve geliştirmek isteyebilirler. Siyasetin doğası, insanla doğrudan ilgilidir. Parçadan hareketle aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?

A) Siyaset ile toplumsal düzen oluşturulabilir.
B) Siyasetin temel konusu insan yaşamıdır.
C) Devlet düzeni insandan bağımsız olarak kurulur.
D) Düzen siyasetin konusu içinde yer alır.
E) Düzeni kurmak ve değiştirmek insanların elindedir.

  • Cevap: C

10. Siyaset felsefesinin temel sorularından birisi, ideal düzenin varlığı problemidir. Bu sorun yüzyıllardır pek çok filozof tarafından ele alınmış olup, bazı filozoflar çeşitli nedenler öne sürerek ideal düzenin olamayacağını, bazı filozoflar ise belli kriterlere göre, ideal devleti oluşturmanın mümkün olabileceğini iddia etmişlerdir. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi ideal düzenin varlığını kabul edenlerin kullandığı ölçütlerden biri değildir?

A) Eşitlik
B) Adalet
C) Özgürlük
D) Hukukun Üstünlüğü
E) Kuralsızlık

  • Cevap: E

11. Ütopyalar, gerçekleşmesi mümkün olmayan ideal devlet biçimleridir. Buna göre, filozofun ütopya tasarlamasına neden olan düşünce aşağıdakilerden hangisi olamaz?

A) Karmaşa içinde yaşamanın imkânsızlığı
B) İdeal bir toplum düzeni kurulması hayali
C) Toplumsal bozuklukların ortadan kaldırılması isteği
D) Bireyin kendini gerçekleştirmesi
E) İnsanlara başka bir toplumsal düzenin olabileceğini gösterme isteği

  • Cevap: D

12. Yusuf Has Hacip’e göre devletin işleyişinin mükemmel olması için akla, adalete, doğru ve adil yasalara dayanması gerekir. Devlet yöneticileri cesur, bilge, erdemli ve dürüst olmalıdır. Devlet bireyi her zaman korumalı ve bireye her konuda yardımcı olmalıdır. Bu parçada aşağıdaki sorulardan hangisine yönelik bir açıklama yapılmaktadır?

A) Sivil toplumun anlamı nedir?
B) Devlet nasıl oluşmuştur?
C) İdeal devlet nasıl olmalıdır?
D) Devlet birey için mi, birey devlet için mi vardır?
E) Egemenliğin kullanış biçimleri nelerdir?

  • Cevap: C

10. Sınıf Kazanım Kavrama Testleri (Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Felsefe, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İngilizce) Sayfa 168 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!