Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 49

10. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 49 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 49

Aşağıda verilen metni okuyarak soruları cevaplayınız.

Sait, suyun kaynama sıcaklığındaki artışa çözünen maddenin derişiminin nasıl etki ettiğini gözlemlemek istemiştir. Bunun için farklı miktarlarda yemek tuzu ve su kullanarak aynı sıcaklıkta çözeltiler hazırlayan Sait, çözeltileri 1 atm basınç altında ısıtarak kaynamaya başladıkları sıcaklıkları termometreyle ölçmüştür.

1. Sait’in hazırladığı 1, 2, 3 ve 4. kaplardaki karışımların kaynamaya başlama sıcaklıkları arasındaki ilişki nedir?

  • Cevap: 3 > 2 > 1 =

2. Sait, yaptığı bu etkinlikten yola çıkarak çözeltilerin kaynama sıcaklıkları hakkında hangi sonuçlara ulaşmıştır?

  • Cevap: Çözeltilerin, saf maddelerde olduğu gibi sabit bir kaynama noktası yoktur. İçinde çözünen katı madde miktarı arttıkça çözeltilerin kaynama noktası da artar.

3. Verilen çözeltilerin kaynama sıcaklıklarını eşitlemek için sizce ne yapılabilir?

  • Cevap: Verilen çözeltiler içinde kaynama noktası en düşük olan 1. ve 4. kaplarda bulunan çözeltilerdir. Bu iki çözeltide birim hacimde çözünen madde miktarları eşit olduğu için kaynama noktaları da eşittir. 2. ve 3. kaplardaki çözeltilerde ise birim hacimde çözünen madde miktarları 1. ve 4. kaplardaki çözeltilerden daha fazladır. Bu çözeltilerin kaynama noktalarını eşitlemek için 2. ve 3. kaplardaki çözeltilere çözücü ekleyerek kaynama noktalarının düşmesini sağlayabiliriz. Bir diğer yöntem ise kaynama noktası en yüksek olan çözeltiye göre işlem yapmaktır. Çözeltilerden kaynama noktası en yüksek olan çözelti 3. kaptaki çözeltidir. Çünkü birim hacimde çözünen madde miktarı en fazla olan çözelti 3. kaptadır. 1, 2 ve 4. kaplardaki çözeltilerin birim hacimde çözünen madde miktarlarını artırmak için bu kaplara çözünen ilave ederek kaynama noktalarını yükseltebiliriz.

10. Sınıf Meb Yayınları Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 49 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!