
“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 123 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 123
Arrhenius’un asit, baz tanımı, yapısında H+ ve OH- bulundurmayan maddelerin asitlik ve bazlıklarını açıklamada yetersiz kalmıştır. Bu nedenle sonraki yıllarda farklı asit-baz tanımları oluşturulmuştur.
3.2. ASİTLERİN VE BAZLARIN TEPKİMELERİ
3.2.1. Asitler ve Bazlar Arasındaki Tepkimeler
Bal arısı soktuğunda oluşan yanma hissini dindirmek için amonyak veya yemek sodası kullanırken eşek arısı soktuğunda oluşan yanma hissini dindirmek için sirke veya limonlu su kullanırız. Bunun nedenini hiç düşündünüz mü?
Fazla miktarda asitli gıda yediğimizde bazen midemizde yanma ve ekşime hissederiz. Bunun nedeni, midemizde artan asit miktarıdır. Sizce, bu yanma hissini gidermek için kullandığımız ilaçlar, hangi tür maddeler içermelidir?
Yukarıda verdiğimiz örneklerde gerçekleşen olaylarda nötral- leşme tepkimelerinden yararlanırız. 1. ünitede belirtildiği gibi bal arısı soktuğunda salgıladığı madde asidik özellikte olduğu için yanma hissi, bazik özellik gösteren amonyak ya da yemek sodasıyla (Görsel 3.22.a, b), eşek arısı soktuğunda salgıladığı madde bazik özellikte olduğu için yanma hissi asidik özellik gösteren sirke ya da limonlu suyla dindirilir. Yine midemizde fazla asidin neden olduğu yanma hissini gidermek için Mg(OH)2 gibi baz içeren ilaçları kullanarak fazla asidi nötralleştirmiş oluruz.
Bir asidin üzerine baz eklenerek asitliği, bir bazın üzerine asit eklenerek bazlığı giderilebilir. Bu işleme nötralleşme, asit ve bazların etkileşerek tuz ve su oluşturduğu kimyasal tepkimelere de nötralleşme tepkimesi denir.
Tuz, günlük yaşamda genellikle yemek tuzu (sofra tuzu, NaCl) için kullanılan bir kavram olsa da kalsiyum karbonat (CaCO3), magnezyum sülfat (MgSO4), kalsiyum sülfat (CaSO4), gümüş klorür (AgCl) gibi yüzlerce tuz bileşiği vardır yani tuz bir bileşik grubunun adıdır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 123 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum