
“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 128 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 128
Bir maddenin asit mi yoksa baz mı olduğunu, tatlarından (ekşi/ acı), indikatörlerle verdikleri renk değişimlerinden, pH metreyle ölçülen pH değerlerinden belirlemeyi öğrendiniz. Sizce, bu özelliklerinin dışında asit ve bazları tanımamızın başka bir yolu olabilir mi?
Bir maddenin asit mi yoksa baz mı olduğunu metallerle olan etkileşimleri yardımıyla da belirleyebiliriz. Bu etkileşim örneklerinden bazıları aşağıda verilmiştir:
Asitlerin etkileşerek tuz ve hidrojen gazı (H2) oluşturduğu metaller, aktif metallerdir (Görsel 3.24). Aktif metallerin elektron verme eğilimi hidrojeninkinden büyüktür.
Peki, sizce bütün metallerin asitlerle etkileşiminden H2 gazı mı açığa çıkar? Gümüş (Ag), bakır (Cu), cıva (Hg) metalleri HCl, HBr gibi oksijen içermeyen asitlerle etkileşmezken HNOg ve H2SO4 gibi oksijen içeren kuvvetli asitlerle etkileşir. Ancak bu tepkimeler sonucunda H2 gazı açığa çıkarmaz. Tepkimeye giren asidin türüne göre SO2, NO2 ve NO gibi gazlar açığa çıkar.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 128 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum