
“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 13 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 13
Ağzı açık bir kaba konulan katı madde havanın oksijeni ile tepkimeye girerek bir başka katı oluşturuyorsa kapta katı kütlesinin arttığı gözlenir. Örneğin, ağzı açık bir kaba demir tozu (Fe) koyarsak demir tozu, havanın oksijeni (O2) ile paslanır. Bu olay sonucunda kabı tarttığımızda kütlenin arttığını görürüz. Bu kütle artışının sebebi, demir tozunun oksitlenerek demir(III) oksit (Fe2O3) katısına dönüşmesidir.
Ağzı açık kaplarda bulunan katı maddelerle gerçekleşen tepkimelerde ürünlerden biri veya birkaçı gaz ise kaptaki kütlenin zamanla azaldığı gözlenir. Örneğin, potasyum klorat katısı (KClO3) ağzı açık bir kapta ısıtıldığında potasyum klorür (KCI) katısı ve oksijen gazı (O2) açığa çıkar. Bu olay sonucunda kabı tarttığımızda kaptaki kütlenin azaldığını görürüz. Bu kütle azalmasının sebebi, açığa çıkan O2 gazıdır.
Yukarıda verilen her iki olayda ölçülen kütle değerleri değişse de bu, kütlenin korunmadığı anlamına gelmez. Sonuç olarak fiziksel ve kimyasal tüm olaylarda kütle daima korunur.
Kütlenin korunumunu aşağıdaki deneyi uygulayarak gözlemleyiniz. Bu deneyi yaparken grup çalışması yapınız. Grup içinde görev paylaşımı yaparken ve sorumluluk alırken adil olunuz.
DENEY 1.1
Deneyin Amacı: Kimyasal değişimde kütlenin ve maddelerin özelliklerinin değişip değişmediğini belirleme.
- Cevap: Bu etkinliğin cevabı diğer sayfadadır. (Bkz. sayfa 14)
10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 13 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum