Evvel Cevap
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 132
10. Sınıf Kimya Başak Yayınları
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 132

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 132 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 132

3.3.1. Asitlerin ve Bazların Faydaları ve Zararları

Yaşamımızda önemli bir yere sahip olan asitler ve bazlar; endüstri, temizlik ve tarımda birçok farklı kullanım alanına sahiptir.

Sülfürik asit, nitrik asit ve fosforik asit tarımda, gübre üretiminde kullanılır. Sağlık alanında birçok ilacın üretiminde asidik ya da bazik özellikteki maddelerden yararlanılır. Ayrıca asetik asidin alüminyum ile tepkimesinden elde edilen alüminyum asetat tuzu, kanamalı açık yaralarda kan durdurucu olarak kullanılır (Görsel 3.27).

Temizlik alanında kullanılan tuz ruhu da daha önceki konularda öğrendiğiniz gibi bir asittir. Yine bir temizlik malzemesi olan kireç çözücüler, asidik özellik gösteren maddeler içerir. Bu kireç çözücüler, kireçten çalışma performansı düşen su ısıtıcılarının, ütülerin, çamaşır makinelerinin rezistanslarını temizlemede; kireçten tıkanan su borularını açmada; tuvalet, lavabo ve duş çeşmelerinin kireç lekelerini temizlemede kullanılır (Görsel 3.28.a, b).

Nitrik asit, paslanmaz çeliklerin parlatılmasında; hidroklorik asit, iyon değiştirici reçinelerin geri kazanımında kullanılır. Gıda sanayisinde de bazı maddelerin bozunmaması için katkı maddesi olarak asetik asitten yararlanılır.

Kalsiyum hidroksit, denizaltı gibi kapalı çalışan sistemlerde karbon dioksidin tutulmasını sağlar (Görsel 3.29). Ayrıca binaların badanasında da kullanılır.

Sud kostik, dondurmanın kıvamlı hâle gelmesi için eklenen maddelerdendir.

Asitlerin ve bazların faydaları olduğu kadar zararları da vardır. Asidik ve bazik özellikteki maddeler göz, cilt ve solunum yolları için çok zararlı olabilir. Ayrıca kumaşa da zarar verebilir. Bu nedenle asit ve bazlar kullanılırken bu maddelerin canlı dokulara temasından kaçınmak gerekir. Bazik özellikler gösteren kireç ve kostik gibi maddeler de saç, deri gibi canlı dokulara zarar verir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 132 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum