
“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 137 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 137
Temizlikte kullanılan bu kimyasallar, sadece insan sağlığına değil ayrıca kullanıldıkları yüzeylere (lavabo, tuvalet, fayanslar gibi) ve tesisat borularına da zarar verebilir.
Küvet ve lavaboların tesisat boruları özellikle alüminyum, kurşun, çinko gibi amfoter metallerden yapılmış ise bazik özellik gösteren lavabo açıcılar kullanıldığında aşınır. Çünkü kuvvetli bazlar, öğrendiğiniz üzere amfoter metallerle tepkimeye girerek onları aşındırır. Dolayısıyla lavabo açıcılar, çok sık aralıklarla kullanılırsa bu metallerden yapılmış borular zamanla delinebilir (Görsel 3.38).
Evlerimizde kullandığımız bu kimyasalların bazıları, hava kirliliğine de sebep olabilir. Çünkü sprey hâlinde üretilen temizleyiciler, mobilya cilaları, yağ çözücüler kullanıldıktan bir süre sonra buhar hâlinde soluduğumuz havaya karışır. Bu da insan sağlığını ve çevreyi tehdit eder.
Ülkemizde sular oldukça kireçlidir. Bu kireç; çaydanlıklarımızda; su ısıtıcılarının, ütülerin, çamaşır ve bulaşık makinelerinin rezistanslarında birikerek enerji sarfiyatına neden olur (Görsel 3.39). Ayrıca rezistanslara ve ütüye zarar vererek maddi hasarlara da yol açabilir.
Çaydanlık ve su ısıtıcılarında biriken kirecin belirli aralıklarla temizlenmesi gerekir. Sizce, kireç çözücü olarak ne tür maddeler kullanılabilir? Kireç temizlemede kullanımı daha kolay ve zararsız olan ürünler var mıdır?
Mutfak gereçlerinde oluşan kireçlenmeyi gidermek için tuz ruhu, kezzap, zaç yağı gibi asit özellik gösteren kimyasallar kullanılabilir. Ancak bu kimyasalların kullanımında daha önceden de öğrendiğiniz gibi çok dikkatli olunmalıdır. Dikkatsizce ya da aşırı kullanılması çok zararlıdır. Ayrıca kireç çözücünün içindeki asidin, çaydanlığın üretildiği metalle tepkimeye girmemesi gerekir. Çünkü böyle bir durumda çaydanlık aşınarak kullanılamaz hâle gelir. Örneğin; bakır, oksijenli asit olan sülfürik asitle (H2SO4) tepkimeye girer. O yüzden bakır metalinden yapılmış çaydanlıktaki kireç, H2SO4 içeren bir kireç çözücüyle temizlenmemelidir.
Kullanımı kolay, ucuz ve daha zararsız olan asidik özellikteki limon tuzu ve sirke de çaydanlıklarda ve su ısıtıcılarındaki kireci temizlemek için kullanılabilir.
Çaydanlığa su koyup içine limon tuzu atarak çözer, sonra da kaynatırsak kirecin çözündüğünü ve çaydanlığın kireçten arındığını gözlemleriz. O yüzden kimyasal içerikli zararlı kireç çözücüler yerine daha doğal olan bu maddeleri kullanmayı tercih etmeliyiz.
Evlerinizde metal yüzeylerin, mutfaklarınızdaki metal eşyaların belli bir süre sonra paslandığını gözlemlemişsinizdir. Metallerin
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 137 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum