
“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 140 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 140
3.4. TUZLAR
Günlük hayatımızda sofralarımızdan eksik etmediğimiz yemek tuzu, bu bileşik sınıfının en bilinen üyesidir. Daha önceki bölümlerde bahsedildiği gibi asitle bazın tepkimesinden oluşan kristal yapılı bileşiklere tuz denir.
Yerküreyi oluşturan birçok kayacın yapısında tuz vardır. Bu tuzlar, yağmur sularıyla çözünerek akarsulara, göllere ve denizlere ulaşır. O yüzden bu sular da çözünmüş tuz içerir.
3.4.1. Tuzların Özellikleri ve Kullanım Alanları
Sodyum klorür (NaCl): Yaygın adı yemek tuzu olan sodyum klorür, beyaz renkli bir bileşiktir (Görsel 3.43). Her sodyum iyonunun (Na+) çevresini 6 tane klor iyonunun (Cl ), her Cl iyonunun çevresini 6 tane Na+ iyonunun sardığı kristal bir örgüye sahiptir (Görsel 3.44).
NaCl, erime sıcaklığı 800°C, kaynama sıcaklığı 1465°C gibi yüksek değerde olan bir tuzdur.
Sodyum klorürün kaynağı; yer altı kayaçları, deniz ve göl sularıdır. Deniz ve göl kenarlarındaki tuzlalar ve yer altı tuz madenleri önemli tuz üretim yerleridir.
Birçok kimyasal maddenin üretimi için başlangıç maddesi olan yemek tuzunun insanlar için de yaşamsal önemi vardır. Vücudumuzdaki su dengesinin korunabilmesi, sinir ve kas hücrelerinin işlevlerini sürdürebilmesi için gerekli ana katyonlardan biri, yemek tuzunun içindeki sodyum katyonudur (Na+).
Tıpta tuz ve su kaybının giderilmesinde kullanılan serum fizyolojiğin, sodyum klorürün sulu çözeltisi olduğunu 2. ünitede olan karışımların yaygın sulu çözeltiler kısmında öğrenmiştiniz (Görsel 3.45).
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 140 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum