Evvel Cevap
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 15
10. Sınıf Kimya Başak Yayınları
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 15

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 15 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 15

kimyasal bir değişme olduğunun göstergesidir. Ayrıca üç deney tüpünde de ısıtmadan önceki demir tozu – kükürt tozu karışımı kütlesinin, ısıtma sonrasında oluşan demir (II) sülfür (FeS) bileşiğinin kütlesine eşit olması kimyasal tepkimelerde kütlenin korunduğunun kanıtıdır.

1.1.2. Sabit Oranlar Yasası

Bir bileşiği oluşturan elementlerin kütleleri arasında sabit bir oran vardır. Bu sabit oranın varlığı, ilk defa 1799 tarihinde Joseph Louis Proust (Hozef Luiz Prast, Görsel 1.2) tarafından bulunmuş ve “Sabit Oranlar Yasası” şeklinde ifade edilmiştir.

Proust, 1799’da yaptığı bir çalışmaya ait yayında, hep aynı miktar bakırı, sülfürik asit ya da nitrik asitte çözüp sonra soda ya da potas ile karbonat şeklinde çöktürdüğünde daima aynı kütlede ürün elde ettiğini belirtmiştir. Bu çalışmaları sonucu Sabit Oranlar Yasası’nı şu şekilde tanımlamıştır: “Belli bir bileşiği meydana getiren elementler, bileşiğin kaynağının veya yapılış şeklinin ne olduğuna bakılmaksızın hep aynı kütle oranında birleşirler. Bir bileşiğin bütün örnekleri aynı bileşime sahiptir ve bileşiği oluşturan elementlerin kütleleri arasında değişmez bir oran vardır.” Yani bileşenler sabit bir oranda birleşirler. Örneğin, H2O için bu oran 1/8’dir. 9 g H2O ayrışırsa 1 g H2 ve 8 g O2 elde edilir. 2 g H2 ile 8 g O2 ile tepkimeye sokulursa 9 g H2O oluşur ve 1 g H2 etkileşmeden geriye kalır. Tepkimede, H2 ve O 2 değişik miktarlarda da kullanılsa H2O’un bileşimi değişmez. Dolayısıyla bu kanuna göre bir bileşiği oluşturmak üzere birbirleriyle birleşen elementlerin miktarları, bu sabit oranın ya ast katları ya da üst katları şeklinde olacaktır. Tablo 1.1’de görüldüğü gibi H2O oluşturmak üzere birleşen hidrojen ve oksijenin kütleleri arasındaki oran daima sabittir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 15 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum