
“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 154 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 154
Deterjanlar, yüzey aktif özelliği nedeniyle sabunlara göre daha karmaşık yapıya sahip olan sentetik temizlik malzemeleridir. Yüzey aktif maddelerin kiri temizleme özelliklerinin yanında bir diğer özelliği de suyun yüzey gerilimini düşürmeleridir. Yüzey gerilimi düşmüş olan su, içinde yıkanmakta olan kumaşın dokularına ve hatta liflerinin arasına daha iyi nüfuz eder ve temizlemeyi kolaylaştırır.
Deterjanlar, her biri temizleme işleminde ayrı ayrı görev yapan birçok malzemenin karışımından oluşmaktadır.
Kişisel Temizlikte Kullanılan Bazı Temizlik Maddeleri
Evlerimizde kişisel bakımımızı yaparken de kimyasal maddeler kullanırız. Bu maddelerden bazıları şampuan, diş macunu ve sabunlardır. Bu kimyasallar, kişisel bakımımıza ve temizliğimize katkı sağlar. Kişisel bakımımız, çevremize ve kendimize olan saygımızın da bir göstergesidir. Diğer taraftan bu maddelerin bilinçsiz kullanılması hem çocuklar da hem de yetişkinlerde toksik (zehirli) etki göstererek sağlık için risk oluşturmaktadır. Özellikle çocuklar için tehlike daha büyüktür. Bu sebeple doğru ürünleri seçmek ve bu konuda çevremizde de farkındalık oluşturmak, hepimizin sorumluluğu olmalıdır.
Evimizi ve çevremizi daha sağlıklı ve yaşanılabilir düzeye taşımamız için ihtiyacımız olan ürünlerin hangilerinin tehlikeli olduğunu bilmemiz, bu ürünlerin saklanmasıyla veya alternatifi olan ürünle ilgili bilgi sahibi olmamız yararlı olacaktır.
Kişisel temizliğimizde sık kullandığımız bazı maddeler şunlardır:
Sabunlar, evlerde en sık kullandığımız temizlik maddesidir (Görsel 4.4). Sabunların, yağların ya da yağ asitlerinin kuvvetli bazlarla oluşturdukları kimyasal reaksiyon sonucu oluşan, suda çözünebilen sodyum ya da potasyum tuzları olduğunu öğrendik. Halk dilinde sabun; yağlı, kirli şeyleri temizlemek için kullanılan bir maddedir. Katkı maddesi eklenmediği sürece doğaya ve insana en az zarar veren temizlik maddelerindendir. Ancak üreticinin tercihine bağlı olarak parfüm ve boya maddeleri gibi katkı maddeleri ilave edilerek temizleme maksadı dışında losyon, krem, sprey olarak da kullanılabilir. Hem sıvı hem de katı sabunlara eklenen köpürtücü ya da antiseptik özellik veren katkı maddelerinin çoğu da insan organizmasına gıdalardan ve diğer yollardan girdiklerinde dokularda tahrişe neden olabilmektedirler. Birçok kanser türünün ise dokuların sürekli irritasyonu sonucu oluşabildiği literatürlerde bildirilmektedir. Ayrıca gözde yanma, deride ise kuruma ve tahrişle birlikte alerjik kontakt dermatit ve egzama gibi deri hastalıkları da görülebilir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 154 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum