
“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 155 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 155
Şampuanlar sentetik deterjan içerdiklerinden saç derisinde doğal yağ kaybı ve gözlerde yanma gibi tahrişlere neden olabilirler (Görsel 4.5). Kepek şampuanları formaldehit; diğer şampuanlar da suni koku, renk verici, kanserojen etkili krezol ve polivinilpirolidon (PVP) maddelerini içerebilirler. Ayrıca bazı hallerde quaternium-15 kodu ile koruyucu madde olarak da formaldehit kullanılabilmektedir. Formaldehit, potansiyel bir kanserojen maddedir. Yine bazı şampuanlarda kanserojen amin bileşiklerinin artmasına neden olan kimyasallar bulunabilir. Bu kimyasalları, kömür katranını ve formaldehiti içeren tüm şampuanlardan uzak durulmalıdır.
Diş macunları etanol, amonyak, sodyum benzoat, florür, suni renklendirici ve kokular içerebilir. Düşük miktarlarda sodyum florür içeren diş macunlarının ağız yoluyla alımlarında ciddi zehir etkisi görülmez. Florürün zehir etkisi ancak 3-5 mg/kg üzerindeki alımlar- da görülür. Bazı diş macunlarında ise kanserojen olan formaldehit, mineral yağlar, PVP ve sakkarin bulunabilir. İçinde bu tür maddeler bulunan diş macunlarının kullanılmamasına özen gösterilmelidir.
Hijyen Amaçlı Kullanılan Temizlik Malzemeleri
Sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamaların ve alınan temizlik önlemlerinin tümü hijyen olarak tanımlanır. Mikroorganizmalar, tüm canlılar gibi uygun ortam bulduklarında beslenerek çoğalır ve yaşamlarını toprak, hava, su gibi cansız ortamlar ile bazı hayvan ve insan vücudu gibi konak canlılar üzerinde sürdürür. Bu nedenle içtiğimiz suyun, tükettiğimiz yiyeceklerin ve içeceklerin hastalık yapıcı mikroorganizmalardan uzak olması gerekmektedir. Bu tür sağlık koruma çalışmalarında üç farklı kavram vardır. Bunlar sterilizasyon, dezenfeksiyon ve antisepsidir.
Sterilizasyon: Cansız maddeler üzerinde bulunan mikroorganizmaların sporlar dâhil öldürülmesidir. Bu işlem sonrasında hastalık yapan ve yapmayan tüm mikroorganizmalar ölmektedir. Çok yüksek ısıda kısa sürede sterilizasyn mümkündür (Görsel 4.6). Sadece cansız nesnelere uygulanabilir. Tam bir sterilizas- yon sağlaması için ortamda yaşayan hiçbir canlı mikroorganizma olmaması gerekir.
Sterilizasyon işlemi ile ortamdaki sporlu, sporsuz tüm bakteriler, mantarlar, virüsler ve parazitler tamamen canlılıklarını kaybeder.
Dezenfeksiyon: İnsanlarda hastalık yapma özelliği olan mikropları uzaklaştırma işlemidir. Dezenfeksiyon işleminde kullanılan ve genellikle kimyasal içerikli maddelere dezenfektan denir. Dezenfeksiyon, fiziksel ve kimyasal olmak üzere iki yöntemle yapılabilir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 155 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum