Evvel Cevap
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 156
10. Sınıf Kimya Başak Yayınları
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 156

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 156 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 156

Antisepsi: Canlı dokuların üzerindeki veya içindeki mikroorganizmaları, genellikle kimyasal maddeler kullanarak ortadan kaldırmaya yönelik uygulamalardır. Antisepsi amacı ile kullanılan kimyasal maddelere antiseptik adı verilir.

Peki, sizce evlerimizin temizliğinde, kişisel temizliğimizde bu mikroorganizmalardan kolay yollarla kurtulabilir miyiz?

iri temizlemek amacıyla kullanılan sıvı sabunlarda, çamaşır sularında, mutfak ve banyo temizleyicilerinde kullanılan bazı kimyasal maddeler, aynı zamanda kullanılan alanı bu mikroorganizmalardan da arındırmaktadır.

Leke çıkarıcı olarak kullanılan maddeler ise hidrojen peroksit içerir (Görsel 4.7). Kuvvetli bir oksitleyici olan hidrojen peroksit de enzim aktivitesini bozarak hijyenik temizlik sağlar.

Hipokloritler, klorlu dezenfektanların en eski, en çok kullanılan, ucuz, kolay sağlanan ve hızlı etki gösteren şekilleridir. Sıvı (örneğin, sodyum hipoklorit) veya katı (örneğin, kalsiyum hipok- lorit) hâlde bulunurlar. Bu iki madde de suyun dezenfeksiyonun- da kullanılır. Hipokloritler tahriş edici özelliktedir ve daha öncede öğrendiğiniz gibi kuvvetli asitlerle karıştırılırsa zehirli klor gazı (CI2) çıkışı olur. O yüzden hipokloritler, evlerde kesinlikle asidik özellikteki tuz ruhuyla karıştırılmamalıdır.

Sodyum hipoklorit (NaOCl), en yaygın kullanılan klor içeren dezenfektandır. Ev temizliğinde kullanılan çamaşır suları, 2. ünitede de öğrendiğiniz gibi sodyum hipokloritin yaklaşık %10’luk çözeltisidir (Görsel 4.8). Bu madde, mikroorganizmaların enzim aktivitesini bozarak onları yok eder.

Hipokloritlerin katı formu olan kireç kaymağı [kalsiyum hipoklorit (Ca(OCI)2] toz veya tablet hâlinde bulunur. Sıvı klora kıyasla kloru daha uzun süre tutmaları ve daha uzun bir bakteri öldürme etkilerinin bulunması gibi bazı avantajları vardır. Sodyum hipokloritten daha etkili, organik kirliliğe ve pH değişikliklerine daha dayanıklıdırlar. Toz klor yani kireç kaymağı suyun pH derecesini değiştirmez.

Sıvı klor ise suyun pH derecesini arttırır, pH derecesi yükseldiğinde klorun dezenfeksiyon etkisi azalır. Ayrıca kireç kaymağı ambalaj içinde uzun süre bekleyebilir, bu sırada içindeki klor kaybolmaz. Toz klorun sıvı klora göre diğer bir avantajı da depolamada çok az yer tutmasıdır. Çünkü toz klor, %65 konsantrasyonda klor içerir. Toz klorun raf ömrü çok yüksektir, oysa sıvı klor içindeki aktif klor, özellikle sıcak ortamlarda kısa sürede buharlaşarak yok olabilir. Bu avantajlarından dolayı toz klor uygulaması, sıvı

Bilgi Kutusu

Ülkemizde ilk olarak 1932 yılında İstanbul’da Terkos içme ve kullanma suyu tesislerinin Kâğıthane’deki arıtma istasyonunda kireç kaymağı ile klorlama başlamıştır. Ankara’da ise 1935 yılında Çubuk Barajı’ndan getirilmeye başlanan içme ve kullanma suyu, 1936 yılında Ziraat Fakültesinin arkasındaki arıtma tesislerinde gaz klorla sistematik olarak klorlanmaya başlanmıştır. 1940’tan sonra da Türkiye çapında klorlama yaygınlaşmıştır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 156 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum