
“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 160 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 160
Doğal ve sentetik kauçuk da birer polimer üründür. Kauçuk, bazı tropikal bitkilerin öz suyundan (lateks) ya da petrol ve doğal gazdan imal edilen esnek bir maddedir. Ağaçların öz suyundan üretilene doğal kauçuk, petrol ürünlerinden üretilenine sentetik kauçuk denir. Kauçuk suya dayanıklıdır.
Kauçuğun dezavantajlarından biri elastik olmamasıdır. Ayrıca doğal kauçuk sıcaklık değişimlerine karşı oldukça hassastır. Düşük sıcaklıklarda oldukça kırılgan, yüksek sıcaklıklarda yapışkan bir hâl alır. Dolayısıyla doğal kauçuğu endüstriyel alanda kullanmak zordur.
Amerikalı mucit Charles Goodyear (Çarls Gudyiır, 1800-1860), doğal kauçuğu işlenebilir hâle getirmek için birçok deney yapmıştır. 1839’da Goodyear, çalışması sırasında bir parça kauçuğu kükürt içerikli bir maddeyle karıştırdığında oluşan yeni kauçuk türünün doğal hâline kıyasla daha elastik ve sıcaklık değişimlerine daha dirençli olduğunu fark etmiştir. Bu sürece sonraki yıllarda vulkanizasyon adı verilmiştir. Bu yöntem, bugün hâlâ kauçuk endüstrisinde esnekliği ve aynı zamanda sağlamlığı artırmak amacıyla kullanılmaktadır. Araba lastiklerinde, halı tabanı ve spor ayakkabı tabanlarında vb. ürünlerde kullanılan kauçuk, vulkanizasyon edilerek kullanılır.
Proteinler; glikojen, nişasta ve selülozda polimerleşmeyle oluşan yapılardır. Amino asitlerin polimerleşmesi sonucu proteinler; monosakkaritlerin polimerleşmesi sonucunda glikojen, nişasta, selüloz gibi polisakkaritler oluşur.
Bir amino asit molekülünün karboksil grubu ile başka bir ami- no asit molekülünün amino grubunun etkileşmesi sonucu bir su molekülü oluşurken iki amino asit molekülü de birbirine bağlanır. Oluşan yapı dipeptit, C-N atomları arasındaki bağ ise peptit bağıdır.
Üç amino asidin oluşturduğu peptitlere tripeptit, çok sayıda amino asit molekülünün oluşturduğu peptitlere de polipeptit veya protein denir.
Yaygın Polimerler ve Kullanım Alanları
Kauçuk, polietilen (PE), polietilen tereftalat (PET), kevlar, poli- vinil klorür (PVC), politetraflor eten (Teflon) ve polistiren (PS) gibi yaygın polimerler çeşitli alanlarda kullanılır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 160 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum