
“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 164 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 164
Plastiklerin yapısında kullanılan kimyasal maddeler, gıda benzeri çözücülerle 60 ppm veya gıda ve benzeri çözücülerin temas ettiği yüzeylerde 10 mg/dm2 den daha fazla çözünürlük vermemelidir.
Polimerlere bir de bu açıdan bakalım:
Polimer ürünleri kullanırken dikkatli olmak gerekir. Örneğin, mutfaklarımızdaki teflon tencere ve tavaların üzerinde çizik olanlar varsa bunları kullanmanın sağlık açısından çok tehlikeli olduğunu bilmeliyiz. Çünkü yapışmaz tavaların özelliğini sağlayan PFOA (perflurooctanoic acid) maddesi teflon ve diğer yapıştırmaz yüzeylerin üretimleri sırasında kullanılmaktadır. Bazı araştırmalar, bu kimyasalın pankreas, karaciğer, testis ve meme kanseri riskini artırabileceğini; ayrıca hamilelikte düşük riski, kilo kaybı, tiroit problemleri ve bağışıklık sisteminde zayıflık gibi farklı sorunlarla da ilişkili olabileceğini vurgulamaktadır.
Gıda ambalajı yapımında kullanılan materyaller metal, bitkisel maddeler (kâğıt, tahta), cam ve plastiklerdir. Plastikler, çok yönlü ve kullanışlı olup plastik ambalaj kullanımı, gün geçtikçe artmaktadır. Türk Gıda Kodeksi’ne göre gıda maddeleriyle temasta bulunacak plastikler, yüksek molekül ağırlıklı polimerlerden oluşmalı ve kimyasal bakımdan gıdanın yapısıyla reaksiyona girmemeli, gıda maddelerini emmemeli, gıdayı sızdırmamalı, tadını, kokusunu ve rengini değiştirmemelidir. Plastik malzemelerin, içindeki gıda maddeleriyle etkileşime girmemesi için plastik ambalajlar taşıma ve depolama şartlarının gerektirdiği fiziksel ve mekanik özelliklere sahip, deforme olmayan yapıda olmalıdır.
Pet şişelerdeki ve damacanalardaki sular, güneşe maruz bırakıldığında sağlığa zarar verebilir. Ayrıca bu plastik şişelerin kullanılmaları sonucu gelişigüzel çevreye atılması da bir başka sorundur. Çünkü doğaya atılan bir plastik şişe, yaklaşık üç bin yıl sürede yok olmaktadır (Görsel 4.11).
Görüldüğü gibi toprağı en çok kirleten evsel atıkların başında plastik maddeler içeren çöpler gelir (Görsel 4.12). Doğaya atılan pet şişeler ve diğer plastik maddeler, toprağın geçirgenlik özelliğini azaltır. Bunun sonucunda da toprak, hava alamaz duruma gelir; bitkilerin gelişimi olumsuz yönde etkilenmiş olur. İşte, plastik malzemelerin çoğunun bir kez kullanılıp atılması ve hacimce çok yer kaplamaları çevre kirliliğini de beraberinde getirmektedir. Bu da polimer kullanmanın önemli sakıncalarındandır.
Ayrıca plastiklerin imhası bütün dünyada çözümlenmemiş bir sorundur. Plastiklerin yanması ile açığa çıkan CO, HCN, HCl, benzen ve fosgen gibi zehirli gazlar çevreyi tehdit etmekte ve bu gazlar yüzünden ölümler görülebilmektedir.
Diğer yandan teflon ve PVC gibi polimer maddeler klor (Cl), flor (F) elementlerini içerdiğinden toprağa atıldığında güneş ışığının
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 164 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum