Evvel Cevap
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 167
10. Sınıf Kimya Başak Yayınları
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 167

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 167 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 167

En sağlam plastik türlerinden biri polietilen, yüksek ve daha düşük yoğunluklu olmak üzere iki şekilde bulunur. Oyuncaklarda kullanılan polietilen; daha kalın, dayanıklı, sert yapılı ve yüksek yoğunlukludur. Düşük yoğunluklu polietilenler ise daha çok çöp poşetleri ve benzeri maddelerin üretiminde yaygın olarak kullanılır. Genellikle bu tip plastikler, oyuncak yapımında kullanılmazken plastik ambalajlarının yapımında kullanılır. Yani bu plastikler, oyuncakların içeriğinden çok ambalajlarında kullanılır. Sağlam, hafif, kimyasallara karşı dirençli, esnek ve iyi elektrik izolatörü olması polietilenin avantajlarındandır. Çevreye karşı zararlı bir atık olması da en büyük dezavantajıdır.

Oyuncak yapımında kullanılan bir diğer polimer de polivinil klorürdür (PVC). PVC’ nin sert bir yapıdan ziyade kauçuk benzeri bir yapısı vardır ancak bu PVC’nin sağlam olmadığı anlamına gelmez. Oyuncak arabaların lastiklerinin birçoğu aslında plastik PVC kullanılarak üretilmiştir (Görsel 4.16). Bu oyuncak malzemede kullanılan katkı maddeleri ve gazın güvenliği konusunda hâlen devam eden pek çok tartışma vardır. Ancak ağızda uzun süre çiğnenmediği sürece polimerin zararlı bir etkisi yoktur. Kötü hava koşullarına dayanıklı, düşük yoğunluklu ve kolayca çizilebilir bir malzemedir.

Endüstriyel yolla oluşan dioksinlerin en önemli kaynağı PVC’dir. Dioksinler en fazla PVC’nin ve PVC içeren ürünlerin geri dönüşümünde atık yakma tesislerinde yakıldıklarında veya kazayla yandığında ortaya çıkar.

Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı tarafından yapılan çalışmalar sonucunda dioksinlerin insanlarda kansere (örneğin, meme kanserine) neden olduğu belirlenmiştir. Dioksinler, kanser oluşturmalarının yanında sinir, bağışıklık ve üreme sistemlerine de zarar verebilmekte ve engelli bebek doğumlarına neden olmaktadır. Amerikan Çevre Örgütü (EPA), dioksin ve dioksin türevi maddelerin insanların DNA yapısında değişim yapması sonucunda bağışıklık sisteminin bozulduğunu, genotoksik tipte kanserlerin oluşumuna yol açabildiğini ve insanların mikrobiyal hastalıklara duyarlı hâle gelebildiğini belirtmiştir. Dioksinlerin bağırsaklar üzerindeki yağ hücrelerinde ya da beyinde depolandığı, bunun sonucunda da karaciğerde, pankreasta ve kalpte rahatsızlıklar meydana geldiği belirlenmiştir. Dioksinin yol açtığı rahatsızlıklar; ishale bağlı olarak aşırı kilo kaybı, iştahsızlık, deride pigment ve döküntü, psikolojik anormallikler, nörolojik sorunlar, üreme bozuklukları, damak yarığı, yüksek tansiyon, kan lipit ve kolesterol düzeylerinin yükselmesi olarak belirtilebilir. Embriyonal gelişim sırasında fetusun dioksinlerle karşılaşması sonucunda

Bilgi Kutusu

Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) göre, dioksinin insan vücudunda bulunabilecek en yüksek miktarı 1-2 pg/kg vücut ağırlığı/gün’dür.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 167 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum