Evvel Cevap
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 17
10. Sınıf Kimya Başak Yayınları
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 17

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 17 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 17

Sabit Oranlar Yasası’nın tanımında yer alan “Bileşik hangi yoldan elde edilirse edilsin kütlece birleşme oranı değişmez.” ifadesini açıklamak için aşağıdaki iki örneği kullanabiliriz.

Birinci örnek olarak hidrojen gazı ile oksijen gazının tam verimli tepkimesinden su oluşumunu, ikinci örnek olarak ise bakır (II) oksit ile hidrojen gazının tam verimli tepkimesinden bakır ve su oluşumunu inceleyelim ve suyun kütlece birleşme oranının her iki örnekte de aynı olduğunu gösterelim:

4 g hidrojen gazı ile 40 g oksijen gazının tam verimli tepkimesinden su oluşturulduğunda 8 g oksijen gazının arttığı gözlenir.

Burada suyu oluşturan hidrojen ve oksijenin kütlece birleşme oranı (mH/mO) 1/8’dir.

Bir bileşik hangi yoldan elde edilirse edilsin bu bileşiği oluşturan elementlerin kütleleri arasında sabit bir oran vardır (Joseph Proust, 1754-1826).

Bu oran; bileşiğin katı, sıvı ve gaz hâlde oluşuna bağlı değildir. Buz ile su buharının kütlece % bileşimleri aynıdır.

160 g bakır (II) oksit (CuO) ile 4 g hidrojen gazının (H2) artan- sız tepkimesinden 128 g bakır (Cu) ve bir miktar su (H2O) oluşmaktadır.

Görüldüğü gibi her iki örnekte de su, farklı yollarla elde edilmesine rağmen bileşikteki elementlerin kütleleri arasındaki oran sabittir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 17 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum