Evvel Cevap
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 170
10. Sınıf Kimya Başak Yayınları
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 170

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 170 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 170

Yani değerlendirilebilir nitelikli atıkların, oluştukları kaynakta çöple karışmadan toplanması zamandan ve sudan tasarruf sağlar.

2. Sınıflama: Bu işlem, kaynağında ayrı toplanan malzemelerin cam, metal, plastik ve kâğıt bazında sınıflara ayrılmasıdır. Kaynağında sınıflara ayrılması zaman, nakliye ve işçilikten tasarruf yapılmasını sağlayacaktır. Bu nedenledir ki çöpler sınıflandırılarak atılmalıdır (Görsel 4.20). Bu sınıflandırmaya yardımcı olmak için farklı renklerde çöp kutuları kullanılır (Görsel 4.21).
3. Değerlendirme: Bu işlemde malzeme, kimyasal ve fiziksel değişime uğrayarak yeni bir ürün hâlinde ekonomiye geri döner.

4. Yeni ürünü ekonomiye kazandırma: Geri dönüştürülen ürünün yeniden kullanıma sunulmasıdır. Polimer maddelerin birçoğu, uzun yıllar doğada bozunmadan kaldıkları için çevre kirliliğine neden olur. Bu çevre sorununun bir çözümü de bu maddelerin geri kazanımıdır. Bu nedenle polimerlerin bazılarının geri dönüştürülebildiğini bilmek önemlidir. Çünkü bu sayede hem atıklar değerlendirilmiş hem de ekonomiye katkı sağlanmış olur. Tüketicilerin bu konuda bilinçlendirilmesi amacıyla plastikten yapılmış malzemelerin üzerine logolar yerleştirilmiştir.

Plastik malzemelerin logolarında yer alan rakamlar, o plastiğin hangi polimerden oluştuğunu gösterir. Logo numarası 1, 2, 3, 4 ve 5 olan ürünler geri dönüşümlüdür. 6 numaralı olanlarının geri dönüşümü zordur. Dolayısıyla çoğu zaman geri dönüşümü yapılamaz. Logo numarası 7 olan ürünler ise geri dönüşümlü değildir. Bu ürünleri tercih etmemek gerekir. Örneğin; kolayca geri dönüşümü mümkün olan polietilen teraftalatın (PET) logo numarası 1, geri dönüşümü kabul edilebilir plastik bir malzeme olan polivinilklorürün (PVC) logo numarası 3’tür.

Plastik atıkların geri dönüşüm ile kullanımlarının sağlanmasına yardımcı olmak için sarı renkli çöp bidonları kullanılır (Görsel 4.22). Geri dönüşüm fabrikalarında plastik şişeler preslenerek geri dönüşüm için paketlenir (Görsel 4.23). Geri kazanılan bir plastik; deterjan şişesi, halı elyafı ve çok katmanlı şişe yapımında kullanılır.

Türk Gıda Kodeksi’ne göre, gıda maddelerinin koyu renkli torbalarda taşınması ve muhafaza edilmesi yasaktır. Kanserojen madde içeren siyah poşetlerin, doğada çözülmesi 1.000 yıldan fazla zaman almaktadır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 170 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum