
“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 171 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 171
Geri dönüştürme metodları, her malzeme için farklılık göstermektedir:
Metaller:
Alüminyumun geri kazanımıyla
• Enerji tüketiminde azalma %95,
• Hava kirliliğinde azalma %90,
• Su kirliliğinde azalma %97,
• Baca gazı kirletici emisyonunda azalma %99 oranında olur.
1 kilogram alüminyum kutu geri kazanıldığında
• 8 kg boksit madeni,
• 4 kg kimyasal madde,
• 14 kWh elektrik enerjisi kullanımı korunmuş olur.
• 10 adet alüminyum içecek kutusu geri kazanıldığında
• 100 kWh bir lambanın 35 saatte veya bir TV’ nin 30 saatte harcadığı elektrik enerjisi korunmuş olur.
Evsel atıklardan bir diğeri olan piller ise hem insan sağlığı hem de çevre için tehlikelidir. Atık piller; kâğıt, metal ve cam gibi atıklara göre daha az hacme sahip olmalarına rağmen, onlardan binlerce kat fazla doğal yaşama ve insanlığa zararlı ağır metaller içerirler. Pillerin kullanımı sırasında sorun yoktur. Sıkıntı, çöpe atıldıktan sonra başlar. Piller, çöpe atıldıktan sonra metal kılıfları aşınır ve içindeki ağır metaller (kadmiyum, kurşun ve cıva gibi) açığa çıkar. Bu ağır metaller, yağmur yağdığında topraktan süzülen suya karışarak besin zinciri aracılığıyla canlı vücuduna girebilir. Bu nedenle piller tükenince ayrı bir yerde (naylon torba, kutu, kavanoz, vs.) biriktirilerek mutlaka atık pil toplama kutularına atılmalı veya satın alındığı yere geri götürülmelidir (Görsel 4.24). Atık piller uzun süre muhafaza edilmemelidir.
Resmî ve özel hastanelerde kullanılan röntgen makinelerinden çıkan röntgen sularından, matbaaların, fotoğrafçıların neden olduğu atık fotoğrafik banyo sularından (röntgen suları), röntgen ve matbaa filmlerinden, gümüş metalinin geri kazanımı mümkündür. Bu iş yerlerinde yıllardır büyük miktarlarda kanalizasyon sularına karıştırılan ve atık olarak değerlendirilen bu sular, son yıllarda T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından lisans almış firmalar tarafından toplanmaktadır. Bu iş yerlerindeki çevreye duyarlı yöneticilerin duyarlılıkları ve çevre denetimi görevi yapan denetmenlerin telkinleriyle doğaya atılan bu sular lisanslı firmalar tarafından toplanarak gümüşün kazanılması
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 171 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum