Evvel Cevap
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 174
10. Sınıf Kimya Başak Yayınları
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 174

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 174 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 174

4.1.4. Kozmetik Malzemeler

İnsanoğlu var olduğundan bu yana güzel görünmek ve çekici olmak arzusuna sahiptir. Bu nedenle kozmetiklerin kullanımı İlk Çağlardan günümüze kadar gittikçe artan bir şekilde devam etmektedir.

Kozmetik ürünler; deri, dudak, saç, tırnak, sakal, ağız boşluğu ve dişlere uygulanarak temizlemek, güzelleştirmek, çekiciliği arttırmak, yüz ve vücudun dış görünüşünü değiştirmek, sağlığını korumak ve koku vermek amacıyla uygulanan maddelerdir (Görsel 4.26).

1980’li yıllara kadar kozmetikler; sadece cildin nemlendirilme- si, yumuşatılması veya makyaj amacına yönelik olarak kullanılmaktaydı. Etkileri “yüzeysel” olan bu kozmetikler “klasik kozmetikler” olarak isimlendirilmektedir.

Klasik bir kozmetik, uygulandığı bölgenin yapı ve fonksiyonlarını değiştirmeden sadece derinin boynuzsu tabakası üzerinde etkili olur. Ancak günümüzde kozmetiklerden beklenen daha “derin” bir etkidir. Bu etkiyi sağlamak için kozmetik maddeler mikro- kapsül, lipozom ve nanopartikül gibi taşıyıcı sistemler içinde ha- zırlanmaktadır. Ayrıca bu kozmetiklere hücrelerin yenilenmesini hızlandırıcı, cildi besleyici, kan dolaşımını artırıcı, güneşin zararlı etkilerini engelleyici bazı maddeler de ilave edilerek derinin yapı ve fonksiyonları üzerindeki olumlu etkilerinden de yararlanılmaktadır. Bu maddelerin deri üzerinde istenilen etkiyi gösterebilmesi için derinin canlı epidermis veya dermis tabakalarına kadar emilmesi gerekir. Böylelikle etkilerini derinin daha derin tabakalarında gösterir. Bundan dolayı, günümüzün bu modern kozmetikleri, klasik kozmetik tanımına uymamakta ve ilaçla kozmetik arasında yeni bir grup olarak yer alan kozmesötikleri veya aktif kozmetikleri oluşturmaktadır.

Kozmetik Malzemelerin Başlıca Bileşenleri

Parfümler

Günlük yaşamımızda parfümden kişisel kozmetik ürünü olarak sıklıkla yararlanılmaktadır (Görsel 4.27).

Parfümü oluşturan bileşenler üç ana gruptan oluşmaktadır. Bunlar; çözücü (solvent) veya taşıyıcı, bağlayıcı ve kokulu maddelerdir.

Çözücü

Kokulu maddeleri çözme ve karıştırma amacı ile kullanılan çözücüler, kokulu yağın çözünürlüğüne göre az ya da çok su ile karıştırılmış, saflık derecesi yüksek etil alkolden oluşmaktadır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 174 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum