
“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 176 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 176
Saç boyaları, istenen renk tonunun sağlanması amacıyla çok sayıdaki maddenin karıştırılması sonucu elde edilir. Hangi renk tonunda olursa olsun, saç boyaları genellikle 10-12 arasında renk oluşturan madde içerir. Saç boyaları, çoğunlukla saçta kalış sürelerine göre sınıflandırılırlar:
• Kalıcı saç boyaları (oksidasyon boyaları)
• Yarı kalıcı saç boyaları
• Geçici saç boyaları
Kalıcı Saç Boyaları
Bu boyalar, beyazlaşmış saçı istenen renge boyarken saçın doğal rengini de tümüyle değiştirebilir.
Kalıcı saç boyaları, boya ön maddesi içerir. Bu maddelerin saç teline ilgisi çok fazladır ve alkali nedeniyle şişmiş olan saçın korteks kısmına girerek ortamda bulunan hidrojen peroksit sayesinde oksitlenir. Büyük ve renkli moleküller hâline geçer. Öyle ki bu büyük moleküller, şampuanlamayla da saçı terk edemez. Bunlar, saçın renginin değişmesine neden olan yapılardır. Bu olayların tümü, kimyasal reaksiyonlar zinciridir.
Yarı Kalıcı Saç Boyaları
Görsel 4.29: Kına
Yarı kalıcı saç boyaları, yıkanmış ıslak saça uygulanan boyalardır. Bunlar, en fazla 6-8 şampuanlamaya dayanan ürünlerdir. Boyama işlemi, hidrojen peroksit kullanılmadan yapılır. Boyama esnasında kimyasal bir reaksiyon olmaz. Düşük molekül ağırlığına sahip renk molekülü, saç kütikülü içine geçebilmekte, kısmen de kortekse girebilmektedir. Bu nedenle bu saç boyalarının saça verdiği zarar, kalıcı saç boyalarına kıyasla yok denecek kadar azdır. Bitkisel saç boyaları da yarı kalıcı saç boyaları grubunda yer almaktadır. Bu boyalar, kütikül tabakasına çok az geçebilmektedir. Bilinen en eski bitkisel saç boyası kınadır (Görsel 4.29).
Geçici Saç Boyaları
Bazı durumlarda boyama sonucunda oluşan rengin sadece şampuanlamaya kadar devamı istenebilir. Özellikle de değişik renkleri denemek isteyen kişiler için ideal boyalardır. Kolay ve çabuk uygulanır. Saçı boyama mekanizmaları, boya moleküllerinin saç teli üzerinde birikmesi esasına dayanır. Bu moleküller, saç teli içine giremeyecek kadar büyüktür. Bu nedenle saça zarar vermez. Suda çözünür, bu nedenle saçtan kolayca uzaklaştırılabilir. Genellikle bu boyama işlemi sırasında saça değişik şekiller de verilmek istenir. Bu amaca yönelik hazırlanan boyaların içinde saça şekil vermeyi kolaylaştıracak maddeler bulunur.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 176 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum