
“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 178 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 178
kanserojen olduğu gösterilmiştir. Dövme uygulamasının kanser hastalığına sebep olduğuna dair yapılan tartışmalar sebebiyle çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalarda, dövme uygulanmasıyla kanser gelişiminde etkili olabileceği öne sürülen mekanizmalar şunlardır:
• Dövme uygulaması esnasında cildin travmatize edilmesi, olası kanser riskinin artmasında en önemli faktördür.
• Dermis tabakasına enjekte edilen renk pigmentleri, cilt tarafından yabancı materyal olarak algılanmakta; bu da kronik bir sürecin başlamasına yol açmaktadır.
• Dövmenin uygulanması sonrasında güneşe maruz kalınması da kanser riskinden sorumlu tutulmaktadır.
• Kanserojenden sorumlu tutulan bir diğer faktör de yara izi dokusu oluşumudur.
• Özellikle koyu renk dövmelerin kullanılması olası bir kanser oluşumunun tanısının konulmasında da gecikmeye neden olabilmektedir.
• Bu faktörlerin dışında kişinin genetik yatkınlığının olması veya viral enfeksiyon gibi eşlik eden faktörler de dövmesi olan kişilerde kanser gelişimine yatkınlığı arttırmada rol oynuyor olabilir.
Giderek popülaritesi artan ve özellikle 20-50 yaş grubunda tercih edilen kalıcı dövme uygulamasının, bu uygulama esnasında kullanılan boyaların, uzun dönemde ortaya çıkabilecek yan etkileri bilinmemekte ve araştırılmaya devam edilmektedir. Bu sebeple FDA tarafından onaylanmamış olan ve bir kısmında kanserojen madde bulunduğu da bilinen bu boyaların denetlenmesi, uygulayıcı kişi ve merkezlerin lisanslandırılarak halkın bu konuda olası sağlık etkilerine karşı bilinçlendirilmesi önem kazanmaktadır.
Saç Jöleleri
Saç jölelerinin genel kullanım amacı, saçlara şekil vermektir. Jöleler, saça verilen şeklin korunmasını da sağlar (Görsel 4.31).
Saç şekillendirici jölelerin az miktarda kullanılmasının, çok uzun süre saçta bırakılmaması hâlinde pek bir zararı bulunmamaktadır. Jölenin içinde kimyasal maddelerin bulunması ve yanlış kullanılması, saçların dökülmesinde rol oynayabilmektedir. Jölenin uzun süre saçta kalması hem saça hem de deriye zarar verebilir. Saç diplerinde gözeneklerin tıkanmasına neden olarak saçın nemlenmesini engelleyebilir ve saçların kurumasına neden olabilir. Saçlarda pH değişikliklerine neden olarak renginde değişiklikler, saç tellerinde incelmeler de meydana getirebilir.
Sonuç olarak jöleyi saç derisine değdirmeden sadece uçlarına uygulamak ve günün sonunda mutlaka saçları yıkamak zararları en aza indirecektir. Jöle kullanımında özellikle kaliteli ürünlerin tercih edilmesi de önemlidir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 178 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum