
“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 188 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 188
Kullanılmasına izin verilen katkı maddeleri için bazı ülkeler tarafından sınırlamalar getirilmiştir. Nitekim listelerde izin verildiği hâlde bazı katkı maddelerini; Amerika, Avrupa’daki bazı ülkeler, kendi ülke sınırları içerisinde yasaklamışlardır.
Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nde izin verilen aroma maddelerinin dışındaki katkı maddesi sayısı 300 civarındadır. 1997’de yürürlüğe giren yönetmeliğe göre, ürünlerin etiketlerindeki içindekiler kısmında ürüne katılmış olan katkı maddesinin fonksiyonu, adı, E kodu ve hayvan kaynaklıysa hayvanın cinsi yazılmak zorundadır.
E numarası alan katkı maddelerinin sayısı sürekli değişmektedir. Kullanımı sırasında zararları ortaya çıkmış olanlar iptal edilirken yeni katkı maddeleri de ilave edilebilmektedir. Bir maddenin “E” numarasına sahip olması direkt olarak zararlı veya zararsız olduğu hakkında bilgi vermez ancak “E” numarası olmayanlara göre bir olumlu özellik olarak değerlendirilebilir. Bundan başka INS (The International Numbering System) veya CAS (Chemical Abstract Service) numarası gibi daha genel numaralandırma sistemleri de vardır.
Besin etiketinde, içindekiler kısmında kullanılan katkı maddelerinin fonksiyonları (koruyucu, anti- oksidan, asit, asit düzenleyici v.b) ile birlikte adı ve/veya E kodu belirtilmesi zorunludur.
Satışı artırmak için gıda katkı maddelerinin kullanımındaki artış, birçok tehlikeyi de beraberinde getirmektedir. Gerekli denetimin olmadığı ülkelerde, insan sağlığı üzerindeki alerjik, kanser yapıcı, mutasyona neden olan ve anne karnındaki bebeğe geçerek bebekte bozukluklara neden olabilecek etkiler göz ardı edilebilmektedir.
Bu durumda neler yapabiliriz;
a. Bilinçli tüketici olmalıyız. Bilinçli bir tüketici, üreticiyi doğru gıda katkı maddeleri kullanımı konusunda, devleti de etkin kontrol yapma konusunda daha duyarlı hale getirecektir.
b. Hepimizin ve daha çok da bizden sonra gelecek kuşakların sağlıklı yaşaması için sağlıklı tohum ve damızlıklarla ülkemizde hem tarımın hem hayvancılığın geliştirilmesi hem de kullanılacak kimyasalların organizmadaki durumunu değerlendirecek laboratuvarların kurulması gerekmektedir. Sadece yurt dışından gelen verilere göre maddeleri analiz yapmayıp kendimizin de bu işte sorumluluk alması, deney hayvanlarında doz-yanıt ilişkisine bakılması, davranışsal fizyoloji deneyleri yapılması ve gerek laboratuvar aşaması gerekse bu kimyasalların kullanım aşamasının sıkı denetim altına alınması da önemli hususlardandır. Alınacak yeni sonuçlara göre gerekliyse listedeki kimyasal madde grupları değiştirilmelidir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 188 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum