Evvel Cevap
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 190
10. Sınıf Kimya Başak Yayınları
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 190

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 190 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 190

Klasik yöntemle sterilizasyon için süt,

• Ön ısıtma ve homojenizasyon işlemlerine tabi tutulur.
• Şişelere (veya kutulara) doldurulur.
• Şişelerin ağızları kapatılır.
• 110-120°C’ta 20-40 dakika süreyle buharla sterilizasyon yapılır.

Bu prensipten hareketle geliştirilen ısıl işleme UHT sterilizasyon adı verilmektedir.
UHT = Ultra High Temperature (Ultra yüksek sıcaklık)
UHT, oda sıcaklığında saklanabilen, ticari olarak steril olan bir ürün elde etmek amacı ile uygulanan bir ısıl işlemdir. UHT sterilizasyonda, normal depolama şartlarında bozulmaya neden olacak sporlar dâhil vejetatif hücrelerin %100’ü yok edilir. Sütün rengi ve tadı, klasik sterilizasyondakine göre daha az değişime uğrar. Süt, aseptik koşullarda, ışık ve oksijen geçirmeyen ambalajlara doldurulduğunda soğukta 6 ay, oda sıcaklığında 3 ay süreyle niteliklerini korur (Görsel 4.50).

Raftaki Hazır Gıdaların Kullanım Süreleri

Hazır gıdaların ambalajları üzerinde yer alan ÜRT, STT ve TETT kısaltmaları neyi ifade ediyor, biliyor musunuz? Sizce bunlar, dikkat edilmesi gereken kısaltmalar mıdır?

Hazır gıdaların ambalajları üzerinde üretim tarihi (ÜRT), son tüketim tarihi (STT) ya da tavsiye edilen tüketim tarihi (TETT) yazılır (Görsel 4.51.a, b, c). Etiketlerde bu tarihlerin belirtilmesi zorunludur. Gıda maddelerini satın alırken bu tarihlere dikkat etmemiz, bu tarihleri kontrol ederek ürünü satın almamız veya tüketmemiz çok önemlidir. Son tüketim tarihi geçmiş olan gıda maddelerini tüketmek, sağlık açısından tehlike oluşturabilir. Çünkü bu tarih, ürünün belirtilen süre içerisinde tüketilmemesi durumunda mikrobiyolojik açıdan bozunabileceğini ifade eder. Bu nedenle son tüketim tarihi geçmiş gıdalar, kesinlikle tüketilmemelidir. Bazı hazır gıdaların etiketlerinde ise son tüketim tarihi yerine tavsiye edilen tüketim tarihi yer alır. Bu tarih de bize, gıdanın uygun şekilde muhafaza edildiğinde kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösterir. Bu yüzden gıda maddeleri saklanırken de uygun koşulların sağlanmasına özen gösterilmelidir.

Koruyucuların, Renklendiricilerin ve Yapay Tatlandırıcıların Sağlık Üzerindeki Etkileri

Koruyucular

Koruyucu olarak kullanılan nitrit ve nitratlar (E250-251), kansere neden olan nitrozaminleri oluştururlar ve nitratlar kanda

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 190 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum