Evvel Cevap
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 194
10. Sınıf Kimya Başak Yayınları
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 194

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 194 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 194

Türkiye’de gıdalarda ilave edilmesine izin verilen yapay tatlandırıcılar sakkarin (sodyum ve potasyum sakkarin) ve aspartamdır. Gıdalarda kullanılmasına izin verilen yapay tatlandırıcıların, fazla miktarda ve uzun süre tüketilmedikleri zaman zararlı etkilerinden sakınmak mümkündür.

4.2.1. Yenilebilir Yağlar

İnsan organizmasının yaşamın gerektirdiği işlevleri sürdürebilmesi, canlılığını devam ettirebilmesi için, tüm besin ögele- rinden yeterli miktarda alması yani dengeli beslenmesi gerekir (Görsel 4.56).Temel besin maddelerinden olan yağlar, insanların yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmesi için gerekli olan ana besin maddelerinden birisidir ve beslenme zincirinin içinde önemli besin ögesi olarak yer almaktadır.

WHO’nun tavsiyesi, günlük toplam enerji ihtiyacının %25- 30’unun yağlardan alınmasıdır. Bu değer dikkate alınırsa vücudumuz, günde yaklaşık 75 g yağ tüketmeye ihtiyaç duymaktadır. Bu miktarın önemli bölümünü bitkisel sıvı yağların oluşturması gerekmektedir. Günlük alınan toplam yağ miktarının bir bölümü görünür yağ formunda, yemeklik yağlar (tereyağı, margarin ve bitkisel sıvı yağlar), diğer bölümü ise görünmeyen formda, başka bir ifade ile çeşitli gıda maddelerinin içerisinde yer alan yağlar olarak alınmaktadır.

Yağlar; kaynağa, fiziksel özelliklere, kimyasal yapı veya fizyolojik fonksiyonlara göre sınıflandırılabilir.

Kaynak esas alınarak yapılan sınıflandırma en yaygın olanıdır ve bu sınıflandırmaya göre yağlar 2’ye ayrılır:

1. Bitkisel yağlar 2. Hayvansal yağlar
Yağlar fiziksel özelliklerine göre de 3’e ayrılır:
1. Katı yağlar (kuyruk yağı, kemik yağı)
2. Yarı katı yağlar (domuz yağı, palm yağı)
3. Sıvı yağlar (bitkisel yağlar)

Ancak bu şekilde yapılan sınıflandırma, tamamen ortam sıcaklığına bağlı olduğundan bazı yağ türleri bu sınıflandırmanın dışında kalır. Örneğin, koko yağı tropikal sıcaklıklarda tamamen sıvı olmalarına rağmen daha düşük sıcaklık ortamlarında katıdırlar.
Bu konuda yağ türlerinden bazıları olan katı yağlardan tereyağı ve margarin, sıvı yağlardan zeytinyağı, ayçiçeği yağı, mısır özü yağı, fındık yağı gibi yağları inceleyeceğiz:

Tereyağı

Tereyağı (Görsel 4.57), ya bakteri kültürüyle ekşitilmiş ya da tatlı kremadan veya peynir altı suyu kremasından elde edilmiş…

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 194 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum