Evvel Cevap
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 198
10. Sınıf Kimya Başak Yayınları
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 198

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 198 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 198

Fındık yağında %12 oranında linoleik asit vardır. Bir yağ asidi olan linoleik asit vücut tarafından yapılamamakta, vücudumuz bu maddeyi dışarıdan yani gıdalarla almaktadır.

Fındık yağı, oleik asit ve linoleik asit gibi iki önemli yağ asidini bileşiminde bulunduran ender besinlerden birisi olduğu için önemli bir besindir.

Bunlara ek olarak fındık yağı, yüksek sıcaklıkta yanmasından dolayı (195°C) kızartma amaçlı da kullanılabilir.

Fındık dikimine ve yetiştirilmesine en uygun koşullara sahip ülkelerin başında Türkiye gelmektedir. Ürünün tamamına yakın bölümü en uygun toprak ve iklim koşullarına sahip Karadeniz Bölgemizden elde edilir.

Rafine fındık yağı, hâlen yemeklik olarak ve pasta-bisküvi sanayisinde; fındık ham yağı da boya, kozmetik, sabun sanayisi gibi diğer endüstriyel alanlarda oldukça fazla kullanım alanına sahiptir.

Mısır Özü Yağı
Mısır yağı (Görsel 4.61), mısır tanelerinin rüşeyminden (embriyosundan) elde edilen bir yağdır. Modern yaşamın hemen hemen her alanında bir yan ürününün var olduğu mısır bitkisinin ekonomik üretim gücü mevcuttur. Nişasta ve glikoz şurubu üretimi sırasında yan ürün olarak rüşeymden mısır özü yağı da elde edilmektedir.

Mısırların çoğu yaklaşık %4-5 aralığında yağ içerir. Yüksek yağlı tiplerde ise yağ oranı %19,5’e kadar çıkar. Yağın çoğu özünde ya da tohumunda konsantre edilir.

Mısır, içeriğindeki nişasta oranı ile yüksek bir enerji kaynağıdır. Önemli miktarda E vitamini içerir. Bunun yanında A, B ve K vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, magnezyum, fosfor, çinko, demir ve bakır mineralleri açısından da zengin bir besindir.

Mısır, kültür bitkileri içerisinde dünyada en fazla üretimi yapılan bitki türü olup insan gıdası ve hayvan yemi olarak tüketiminin yanı sıra endüstride nişasta, irmik, şurup, dekstrin, yağ ve alkol gibi destilasyon ve fermantasyon ürünlerinin elde edilmesinde kullanılmaktadır.

Ülkemizde mısır üretimi tahıllar içerisinde buğday ve arpadan sonra üçüncü sırada yer almaktadır. Bugünkü üretim ve verim değerleri, mısırın gelecekte daha çok önem kazanacağını ortaya koymaktadır. Mısır ekim alanının ve üretiminin artmasının en önemli nedenleri; mısır üretimini teşvik eden uygulamalar,

Bilgi Kutusu

MÖ üçüncü bin yılda Çin’de var olduğu bilinen fındığın, daha sonra Anadolu’ya ulaştığı ve kültür fındıklarının anavatanının Karadeniz kıyıları olduğu kabul edilmektedir.

Fındığın, Türkiye’deki asıl yetişme alanı Karadeniz kıyılarıdır.

Ekonomik bir değer ifade etmese de ülkemizin değişik bölgelerinde de fındık üretimi yapılmaktadır.

Fındık, dünya üzerinde 3641 enlemlerinde yetişebilen ve kendine özgü iklime ihtiyaç duyan bir bitkidir. Kıyılardan en çok 30 km içeride ve yüksekliği 7501800 metreyi geçmeyen yerlerde yetiştirilir. Dünyada en önemli fındık dikim bölgeleri; Türkiye, İtalya ve Amerika’dadır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 198 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum