
“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 27 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 27
Mol Kütlesi
Bir taneciğin 1 molünün gram cinsinden kütlesine mol kütlesi denir ve genel olarak MA ile gösterilir. Mol kütlesi, atom kütlesi veya molekül kütlesi olarak da adlandırılır. Atom kütlesi ve molekül kütlesi, bağıl atom veya bağıl molekül kütlesinin sayısal değerine eşittir.
Atom kütlesi, bir atomun bir molünün gram cinsinden kütlesidir. Örneğin, karbon elementinin atom kütlesi 12 g/mol’dür. Bu, 1 mol C atomu 12 g demektir. Aynı şekilde oksijen elementinin atom kütlesi de 16 g/mol’dür. Bu da 1 mol O atomunun 16 g olduğunu gösterir.
Molekül kütlesi ise bir molekülün bir molünün gram cinsinden kütlesidir. Karbon elementinin atom kütlesi 12 g/mol, oksijen elementinin atom kütlesi de 16 g/mol olduğuna göre, CO2’in molekül kütlesi 12 + 2 • 16 = 44 g/mol olarak hesaplanır. Bu değer de 1 mol CO2’in 44 g olduğunu gösterir.
Molar Hacim
Herhangi bir sıcaklık ve basınçta 1 mol gazın kapladığı hacme molar hacim denir.
Normal koşullarda (N.K’da, 0°C sıcaklık ve 1 atm basınçta) tüm gazların 1 molü 22,4 L hacim kaplar. Oda koşullarında (25°C sıcaklık ve 1 atm basınçta) ise tüm gazların 1 mollerinin kapladığı hacim 24,5 L’dir.
6,02 • 1023 tane olan tüm maddelerin 1 mol olduğu bilgisinden yararlanılarak tanecik sayısı verilen maddelerin mol sayısı veya mol sayısı verilen maddelerin tanecik sayısı hesaplanabilir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 27 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum