Evvel Cevap
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 66
10. Sınıf Kimya Başak Yayınları
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 66

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 66 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 66

Görsel 2.4.a, b). Bu örneklerden anlaşıldığı gibi bazı karışımları çıplak gözle homojen ya da heterojen olarak sınıflandırmak mümkün değildir.

Karışımı oluşturan maddelerden biri, diğeri içinde dağılır. Dağılan maddeye dağılan faz, diğer maddeye yani dağılma ortamına ise dağıtıcı faz denir.

Heterojen karışımlar, dağılan ve dağıtıcı fazın fiziksel hâllerine göre süspansiyon, emülsiyon ve aerosol olarak üç sınıfa ayrılır.

Dağıtıcı fazı sıvı, dağılan fazı katı olan heterojen karışımlara süspansiyon denir. Kumlu su, çamurlu su, tebeşir tozu-su, ayran, Türk kahvesi süspansiyon örnekleridir (Görsel 2.5). Süspansiyonda tanecikler, gözle ya da ışıklı mikroskopla görülebilecek büyüklüktedir.

Katı taneciklerinin yoğunluğu sıvıdan büyük olan süspansiyonlar, bir süre bekletildiğinde içindeki katı dibe çöker. Örneğin, ayranı çalkalamadan içmeyiz. Çünkü ayran, dolapta bir süre bekletildiğinde yoğurt kısmı dibe çöker.

Dağıtıcı ve dağılan fazı sıvı olan heterojen karışımlara emülsiyon denir. Zeytinyağı ile su karıştırılıp şiddetle çalkalanırsa oluşan karışım emülsiyondur (Görsel 2.6). Benzin-su, mazot-su karışımları da emülsiyona örnek olarak verilebilir.

Dağıtıcı fazı gaz, dağılan fazı katı veya sıvı olan heterojen karışımlara aerosol denir. Sıvının gazda dağılmasıyla oluşan aerosollere sis, bulut (Görsel 2.7.a) ve bazı spreyler; katının gazda dağılmasıyla oluşan aerosollere ise bacadan çıkan duman (Görsel 2.7.b) ve havadaki toz örnek verilebilir.

Çıplak gözle bakıldığında homojen gibi görünen, bir maddenin sıvı içerisinde asılı kalmasıyla oluşan heterojen karışımlar kolloit karışımlar olarak adlandırılır. Örneğin, süt bir kolloittir. Kolloitler- de dağılan madde mikroskopla görülür. Bu karışımların içinden ışık geçirildiğinde ışık saçılır ve taneciklerin fark edilmesini sağlar. Buna Tyndall (Tindal) etkisi denir. Kolloitlerde tanecik boyutları, süspansiyon ile çözeltide dağılan taneciklerin boyutları arasında

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 66 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum