
“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 68 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 68
en küçük boyut 10-4 m’dir. Bu nedenle karışımları boyut temeline göre sınıflandırmak daha doğru olur. Karışımları boyut temelinde karşılaştıracak olursak çözünenin veya dağılanın tanecik boyutu;
• 10-9 m’den küçük olanlar çözelti,
• 10 m ile 10 m arasında olanlar kolloit,
• 10 m’den büyük olanlar ise süspansiyon olarak tanımlanır.
Çözeltilerin diğer karışımlardan farkı nedir, nasıl ayırt edilir?
Çözeltileri diğer karışımlardan ayırmada çıplak gözle karışıma bakmak, süt örneğinde olduğu gibi bazen yanıltıcı olabilir. Karışımları mikroskopla incelemek, daha etkili sonuçlar verecektir.
Çözeltiler ile süspansiyon ve emülsiyonlar arasındaki en önemli fark, çözeltilerde çözünmüş olan taneciklerin mikroskop ile görülememesi, diğerlerinde ise görülebilmesidir. Çözeltilerde dağılan taneciklerin boyutu yukarıda belirtildiği gibi 10-9 m’den daha küçüktür.
Tyndall etkisi incelenerek de çözeltilerin diğer karışımlardan kolaylıkla ayrılabileceğini öğrendiniz. Kolloidal bir karışımdan ışık demeti geçirildiğinde ışık saçılır ve karışımın içerisinde görülür. Çözeltiden geçirildiğinde ise ışıkta saçılma görülmez.
Kolloit karışımlar, santrifüj aleti yardımıyla bileşenlerine ayrılabilir. Dakikada yaklaşık 50.000 devir yapan santrifüj aleti, kolloit karışım içindeki katı taneciklerin çökmesi için yeterlidir (Görsel 2.8). Çöktürme işleminin uygulanabilirliği açısından çözelti, kolloit ve süspansiyonu şu şekilde karşılaştırabiliriz:
• Çözelti, çöktürme ile ayrılmaz.
• Kolloit, yer çekimi etkisiyle değil santrifüj yapıldığında çöktürme ile ayrılır.
• Süspansiyon, yer çekimi etkisiyle dağılan fazın çökmesi sonucu ayrılır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 68 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum