Evvel Cevap
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 72
10. Sınıf Kimya Başak Yayınları
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 72

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 72 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 72

H2O moleküllerinin hidrojeni, HCI molekülünün klor tarafını, oksijeni ise HCI molekülünün hidrojen tarafını dipol-dipol çekim kuvvetiyle çeker. Bu durumda etrafı su molekülleriyle çevrili olan H+ ve CI- iyonları hidratlaşmış hâlde çözeltiye geçer.

Görsel 2.13’te oda sıcaklığında, sıvı hâlde bulunan etil alkolün sudaki çözünme süreci gösterilmektedir. Etil alkol, su gibi polar yapılı bir moleküldür. Sıvı hâldeki etil alkol molekülleri birbirine London kuvvetleri, dipol-dipol etkileşimi ve hidrojen bağı ile bağlıdır. Etil alkol, suyla karıştırıldığında benzer etkileşimler, su molekülleriyle etil alkol molekülleri arasında da oluşur. Her iki molekül arasında dipol-dipol etkileşimlere ilave olarak hidrojen bağlarının oluşması çözünürlüğü artırır. Bu sebepledir ki etil alkol su ile her oranda karışır

Çözücü ve çözünenden birinin polar diğerinin apolar olduğu durumlarda tanecikler arası etkileşim dipol-indüklenmiş dipol çekim kuvvetidir.

Apolar maddeler ile polar maddeler, genellikle birbiri içinde çözünmez. Daha önceden de belirttiğimiz gibi suda çözünmeyen karbon tetraklorürü ele alalım. Apolar yapılı karbon tetraklo- rür molekülleri arasında London kuvvetleri etkindir. Polar yapılı su molekülleri arasında ise London kuvvetleri, dipol-dipol çekim kuvvetleri ve hidrojen bağları etkindir. Su molekülleri ile karbon tetraklorür molekülleri arasındaki dipol-indüklenmiş dipol çekim kuvveti, su molekülleri arasındaki çekim kuvvetlerinden daha zayıf olduğu için su moleküllerini birbirinden uzaklaştıramaz ve karbon tetraklorür suda çözünmez. Böylece özkütlesi sudan büyük olan karbon tetraklorür molekülleri alta inerek iki fazlı bir heterojen karışım (emülsiyon) oluşturur.
Bunun yanında apolar moleküllerden oluşan gazlar (O2 ve CO2 gibi), suda az da olsa çözünür. Apolar moleküllerin birbirini London kuvvetleriyle çektiğini, London kuvvetlerinin molekülün temas yüzeyine ve moleküldeki elektron sayısına bağlı olduğunu 9. sınıf kimya derslerinden de hatırlarsınız. Küçük, apolar yapılı gazlarda tanecikler birbirinden çok uzak olduğundan London kuvvetleri yok sayılır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 72 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum