Evvel Cevap
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 74
10. Sınıf Kimya Başak Yayınları
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 74

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 74 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 74

Deniz suyu, çözünmüş olarak çeşitli madensel tuzları ve doğada bulunan hemen hemen bütün elementleri içermektedir. Bu sebeple de deniz suyu, birçok element ya da bileşiğin elde edilmesinde kullanılmaktadır. Deniz suyundan içme suyu ya da tuz elde edilmesini buna örnek olarak gösterebiliriz.

3. ünitede asit, baz ve tuz olarak sınıflandıracağımız birçok maddenin sulu çözeltisini (örneğin; sirke, serum fizyolojik, tuz ruhu, kezzap, çamaşır suyu vb.) günlük yaşamımızda kullanmaktayız.

Sirke; elma, üzüm gibi meyvelerin içerdikleri şekerin fermantasyonuyla elde edilen asetik asit çözeltisidir.

Serum fizyolojik; diyabet komasında, kan ve plazma hacminin ani düşmesi ile oluşan şok durumlarında, bebeklerin burun temizliğinde kullanılan tuzlu su çözeltisidir.

Tuz ruhu, lavabo ve tuvalet temizliğinde kullanılan seyreltik hidroklorik asit (HCl) sulu çözeltisi; kezzap, seyreltik nitrik asit (HNO3) sulu çözeltisi; çamaşır suyu ise sodyum hipoklorit (Na- CIO) sulu çözeltisidir.

2.1.3. Çözeltilerde Çözünmüş Madde Oranları

Sabah kahvaltılarında birçok insan, çayına şeker atar. Çaya eklenen şeker miktarı kişiden kişiye değişir. Örneğin bazı insanlar, çayına 4 tane kesme şeker atarken bazıları da 1 tane kesme şeker atar. Çayını 4 şekerli yani tatlı içmeyi sevenler, 1 tane kesme şeker atılmış olan çayı tatsız ve az şekerli bulurlar.

İçtiğiniz bazı meyve sularının ya da çamaşırlarınızı yıkarken kullandığınız bazı yumuşatıcıların ambalajlarının üzerinde “konsantre” yazdığını görmüşsünüzdür. Konsantre olan bu ürünler, ambalajlarında belirtilen miktarda suyla karıştırılarak içilecek/kul- lanılacak kıvama getirilebilir. Böylelikle de bulundukları raflarda yer tasarrufu, bu ürünleri satın alan kişilere de taşıma kolaylığı sağlanmış olur. Örneğin, 2 litrelik konsantre bir yumuşatıcı, normal bir yumuşatıcının 6 litresine denk olabilir.

Bu örnekte olduğu gibi çözeltiler, çözünen madde miktarına göre sınıflandırılabilir. Çözeltilerde ne kadar çözünen madde olduğunu belirtmede derişim kavramından yararlanırız. Derişim, çözeltilerin renk, koku, tat gibi özelliklerini belirler. Bir maddenin, karıştırıldığı diğer madde içerisindeki miktarının ölçüsüne genel olarak derişim (konsantrasyon) denir.
Nitel olarak derişim, seyreltik veya derişik şeklinde de ifade edilir. Derişik çözelti, diğerine göre derişimi fazla olan, seyreltik

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 74 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum