Evvel Cevap
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 83
10. Sınıf Kimya Başak Yayınları
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 83

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 83 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 83

Genel olarak çok seyreltik sulu çözeltilerde, çözeltinin özküt- lesi 1 kg/L kabul edilebilir. ppm derişiminde miktar için gaz çözeltilerde hacim, sıvı çözeltilerde kütle tercih edilir. Örneğin; 10 ppm şeker çözeltisi, 1L çözeltide10 mg şeker olduğunu ifade eder.
“Havada 10 ppm CO2 gazı vardır.’’ ifadesi şu anlamlara gelir:
• 1 milyon mL havada, 10 mL CO2 gazı bulunur.
• 1 milyon L havada, 10 L CO2 gazı bulunur.
• 1 milyon g havada, 10 g CO2 gazı bulunur.
Bu nedenle ppm’nin kütle ve hacim birimlerinden hangisi ile ifade edildiği belirtilmelidir. ppm derişimi;
• Atmosferde meydana gelen kirlilik değerlerinin ölçümünde,
• Havuzlarda sürekli olarak yapılan klor ölçümlerinde,
• İçme sularının analizinde,
• Hava ve su kirleticilerinin maksimum miktarlarını belirtmede kullanılır.

Hava ve su kirleticileri, genellikle toksik etkiye sahiptir. Bu sebeple belirli sınırların üstüne çıkmaması gerekir. Örneğin, atmosferdeki CO2 miktarının sağlıklı bir çevre açısından belirlenen üst sınırı 350 ppm’dir. Tüketim amaçlı kullanılan sular hakkındaki yönetmeliğe göre, bu sularda bulunabilecek bazı maddelerin üst sınırı Tablo 2.3’te verilmiştir. Günlük tüketim maddeleri ve uzun ömürlü gıda maddelerinin ambalajlarındaki etiketlerde ürünün besin öge- lerinin yazılı olduğunu görmüşsünüzdür. Bu ürünlerin etiketlerinde derişime ilişkin veriler belirtilir. Görsel 2.20’de bazı günlük tüketim maddelerinin etiketlerinden örnekler görülmektedir.

Yaygın olarak kullanılan tüketim maddelerinin etiketlerinde bu bilgilerin verilmesi niçin önemlidir? Sizce, bunun nedeni insanların bu maddelerin yararlı ve zararlı yönlerini öğrenmelerini sağlamak ya da bazı kişilerin bazı maddelere karşı alerjileri olması olabilir mi?

Bazı Yaygın Sulu Çözeltiler

Günlük hayatımızda karşılaştığımız yaygın sulu çözeltilerden bazıları; çeşme suyu, deniz suyu, kolonya, serumlar ve şekerli sudur. Evlerinizde musluklardan akan çeşme suyu bir çözelti olduğuna göre içindeki çözünen maddeleri derişimle ifade edebiliriz.
Şebeke suyunun geçtiği ortamlar dikkate alınınca çeşme suyunun içme suyu kalitesinde olup olmadığı belirsizlik içerir. Bu sebeple Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Türk Standartları Enstitüsü (TSE 266) gibi kuruluşlar çeşme suyunun içme suyu kalitesinde olup olmadığını belirtmek için çeşme suyu örneklerinin genel kalite

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 83 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum