
“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 88 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 88
Saf sıvıların donmaları sırasında sıcaklık sabit kalırken çözeltilerin donmaları sırasında sıcaklık düşmeye devam eder.
Grafik 2.1’de gördüğünüz -b°C yani doymamış tuzlu su çözeltisinin donmaya başladığı ilk sıcaklık, çözünen tuz miktarına bağlı olarak değişir. Tuzun sudaki derişimi arttıkça donmaya başlama sıcaklığı daha da düşer. Örneğin; kütlece %10’luk tuzlu suyun donma sıcaklığı, aynı ortamda kütlece %5’lik tuzlu suyun donma sıcaklığından daha düşüktür. Diğer bir deyişle çözeltilerin donmaya başladıkları ilk sıcaklık, çözünen maddenin miktarına yani çözeltinin derişimine bağlıdır ve derişim arttıkça donmaya başladığı sıcaklık düşer. Burada ifade edilen derişim, toplam tanecik derişimidir.
Günlük yaşamda bu özellikten yararlanılan bir başka alan da tarımdır. Narenciye üreticileri, sıcaklığın 0°C’un altına düşmesiyle birlikte donma olaylarıyla karşılaşacaklarını ve koruyucu önlem almaları gerektiğini bilirler. Meyvenin içindeki meyve suyunda çözünmüş maddeler, donma sıcaklığını bir ya da iki derece düşürmeye yeterlidir. Limonda çözünen şeker derişimi, portakalınkinden daha düşüktür. Bu nedenle limon, portakala göre daha önce donar yani donma sıcaklığı daha yüksektir. O yüzden üreticiler limonu korumak için önlemlerini daha önceden alırlar (Görsel 2.24.a, b).
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 88 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum