Evvel Cevap
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 96
10. Sınıf Kimya Başak Yayınları
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 96

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 96 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 96

Deney 2.4’te gözlemlediğiniz üzere katı-katı ve sıvı-sıvı heterojen karışımlar, yoğunluk farkından yararlanılarak bileşenlerine ayrılabilmektedir.

Deneyde de fark ettiğiniz gibi katı-katı karışımın bu yöntemle ayrılabilmesi için karışım, iki katının da çözünmediği bir sıvıya atılmalıdır. Bu sıvının yoğunluğu da katıların yoğunluklarının arasında bir değerde olmalıdır. Bu sayede katılardan biri sıvıda yüzerken diğeri batar. Önce yüzen katı alınır. Kalan karışım ise süzülür. Böylece katı-katı karışım bileşenlerine ayrılır.
Aynı şekilde sıvı-sıvı heterojen karışımlar da gözlemlediğiniz gibi ayırma hunisi ile yoğunluk farkından yararlanılarak kolayca ayrılabilir. Bu yöntemde ilk önce elde edilen sıvı, aynı sıcaklıkta yoğunluğu büyük olandır.

Yüzdürme (Flotasyon)

Sudan hafif, askıda olan katı taneciklerin su yüzeyine yükseltilerek uzaklaştırılması işlemine yüzdürme (flotasyon) denir. Bu yöntem, özellikle madencilik sektöründe metal cevherlerinin zenginleştirilmesinde kullanılır. Yöntemde, cevherin su sevme (hidrofilik) ve su sevmeme (hidrofobik) özelliklerinden yararlanılır. Bazı maddelerin suda yüzmesi ve bazı maddelerinse batması sağlanarak ayırma işlemi gerçekleştirilir. Genelde kükürtlü cevherlerin ayrıştırılmasın- da kullanılır. Bu yöntem kullanılırken aktarma işlemi de uygulanır.

Aktarma (dekantasyon) çöktürme işlemi uygulandığında oluşan çökeleğin tamamen dibe çökmesi beklenip üstte kalan sıvının bulandırılmadan bir başka kaba alınarak ayrılması işlemidir. Zeytinyağı, posasından aktarma yöntemiyle ayrılır (Görsel 2.34).

Kaynama Noktası Farkından Yararlanarak Ayırma

Tuzlu su karışımından buharlaştırma işlemiyle sadece tuzu elde edebiliriz. Peki sizce, bu karışımı bileşenlerine ayırmak istiyorsak yani hem tuzu hem de suyu ayrı ayrı elde etmek istiyorsak nasıl bir işlem uygulayabiliriz?

  • Cevap: Karışımı bileşenlerine ayırmak için damıtma yöntemini kullanabiliriz. Bu yöntemde, su kaynatılır ve buharlaştırılan su soğutularak kondense edilir. Bu sayede tuz beherglasın dibinde kalırken, su başka bir kabda toplanır.

10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 96 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum